gratificatie

  • Willie

    Onze bestuurder is voornemens een gratificatiebeleid in te voeren gericht op kennis, kunde, gedrag, houding en inzet van medewerkers. Volgens hem is dit beleid niet instemmingsplichtig.

    In artikel 27, eerste lid, onderdeel c van de WOR wordt de instemming op een voorgenomen besluit tot vaststelling van een beloningssysteem als volgt toegelicht:

    “Bij deze besluiten is niet de hoogte van de beloning zelf in het geding, maar de wijze waarop beloningen worden berekend en functies worden gewaardeerd. Een beloningssysteem is een methode volgens welke beloningen worden berekend en aan bepaalde functies worden toegekend.”

    Hebben wij als OR wel/geen instemmingsplicht op het gratificatiebeleid?

    Graag uw reactie!

  • Adri van den Wittenboer

    Dit is inderdaad instemmingsplichtig. Er is sprake van beloning waarbij rekening wordt gehouden met “kennis, kunde, gedrag, houding en inzet van medewerkers.” D.w.z., er zal een systematiek gelden op basis waarvan men (een gedeelte van) de gratificatie krijgt toegekend. Los van de wet lijkt me het voor de werkgever sowieso van belang de OR te betrekken, al was het maar voor het creëren van draagvlak. Om bij de invoering van een middel welke bestemd is om werknemers te motiveren gelijktijdig de werknemersvertegenwoordiging te negeren is tegenstrijdig.

  • Lida

    Willie,

    Natuurlijk hebben jullie instemmingsrecht volgens hetgeen jij aangeeft: 27 c. Je kan ook deze erbij betrekken: g. een regeling op het gebied van de personeelsbeoordeling.

    Is het een eenmalige actie of wordt het echt beleid? Denk dat jullie nog heel veel vragen kunnen stellen maar eerst de instemmingsaanvraag ontvangen!

    Succes en groet,

    Lida Venema, Adviseur Ondernemingsraden en Ambt.Secr.

    www.or-center.nl

    lida@or-center.nl