functiewaardering

  • Lida

    In artikel 27 van de WOR is de bevoegdheid van de OR bij functiewaardering vastgelegd. De instemming van de OR is vereist voor de systematiek van het functiewaarderingssysteem en de afspraken rond het onderhouden van dat systeem.

    Overigens is de keuze voor een systeem formeel gezien het enige waar een OR instemmingsrecht voor heeft, dus als hij meer wil, moet hij dat als voorwaarde bij zijn instemming geven!

    Een systeem wijzigt als de grondslag voor een waarde wijzigt. Een grondslag is bijvoorbeeld het aantal dienstjaren, ervaring en opleiding. Wordt er gekozen om het aantal punten dat wordt toegekend aan de dienstjaren te wijzigen, dan verandert het systeem en is het daarmee instemmingsplichtig.

    Als een functiewaarderingssysteems inhoudelijk in de CAO is vastgelegd heeft de OR geen instemmingsrecht.

    Wel kan het zo zijn dat het inbrengen van nieuwe functies een zodanige verandering in de organisatie betekent dat de OR daarover adviesrecht heeft. Bij jullie lijkt dit niet (nog niet) zo te zijn..?

    Belangrijk: Bij de functiebeschrijving is van belang dat de OR betrokken is bij de toetsing van de juistheid van de beschrijvingen, en de werknemers een beroepsmogelijkheid hebben als de beschrijving niet deugt. Dat geldt in nog sterkere mate bij de functie-indeling. Dat is bij jullie ook of alleen bij de beroepsmogelijk??

    Voor nu of later wellicht: Is het mogelijk dat een functie hoger of lager wordt gewaardeerd. In die gevallen is de redenering algemeen geaccepteerd, dat er geen sprake is van demotie of promotie, dus dat (negatieve) salarisconsequenties achterwege dienen te blijven.

    Jullie trainingsinstituut geeft aan wel instemmingrecht, de Bestuurder vindt van niet. Welke argumenten hebben beide??

    Hoop dat je er iets mee kan,

    Lida Venema

    Adviseur Ondernemingsraden en Ambt.Secr

    www.or-center.nl

    lida@or-center.nl

  • Lida

    reactie voor Robert