resultaatgericht werken invoeren instemmingsrecht?

  • Carola

    Onze OR heeft ter informatie een document ontvangen met betrekking tot resultaatgericht werken. Een projectgroep heeft een uitgewerkte jaarcyclus opgesteld waarb ij de aansluiting tussen P&C en P&O cyclus is gevonden en der ollenv an de managers, coördinatoren, consulenten en medewerkers nadere invulling krijgen.

    In het stuk staat dat het een aanpassing van de werkwijze is, passende binnen bestaande regelingen en functieprofielen. Deze behoeven dan volgens de projectgroep ook geen formele wijziging. De OR is dus alleen geïnformeerd over dit project.

    Maar, is dit niet een wijziging van een regeling op het gebied van de personeelsbeoordeling en dus instemmingsplichtig?

  • Axel Vieth

    Hallo Carola,

    Deze vraag is eigenlijk alleen te beantwoorden als de inhoud van de stukken duidelijker is en de inhoud van de eerdere instemming en adviezen bekend is. Als bijvoorbeeld deze “nieuwe” werkwijze anders is dan de oorspronkelijke werkwijze en over die oorspronkelijke werkwijze is wel om advies of instemming gevraagd of de OR heeft deze werkwijze nadrukkelijk in haar advies of instemming betrokken dan zijn wijzigingen daarop ook advies- of instemmingsplichtig. Daarnaast kunnen jullie nog kijken naar de huidige onderdelen waarop de beoordelingen gebaseerd zijn. Als de onderdelen/onderwerpen veranderen en in een vorige instemming heeft de OR daar al over geoordeeld mag de werkgever deze onderdelen of onderwerpen niet eenzijdig wijzigen.

    Een andere variant die je nog kan kiezen is de betrokkenheid van de OR hierbij. Het gaat om een verdere invulling van rollen in de organisatie. Dit kan nogal verstrekkende gevolgen hebben voor alle medewerkers en is een ondersteunende rol van de OR erg belangrijk. Kortom op grond hiervan zou je in ieder geval al om inhoudelijk overleg kunnen vragen en informatie (informatierecht).

    Ik kom dit soort knelpunten vaak tegen in mijn advieswerk en adviseer in eerste instantie de oplossing te zoeken in overleg, werkt dat niet dan kan je het proberen door een tegenvoorstel (innitiatiefrecht) of bekendmaken dat jullie op grond van deze informatie geen positief advies of instemming zullen geven. Ook als de werkgever niet om advies of instemming vraagt dan mag de OR daar nog steeds een oordeel over geven. Werkt deze druk niet…..dan kan je altijd nog proberen via de vakbond druk uit te oefenen of naar de Ondernemingskamer te stappen.

    Veel succes,

    Axel Vieth