instemmingsrecht contract bedrijfsarts

  • Dijk

    In hoeverre mag de ondernemingsraad meebeslissen over het verlengen van een contract met de arbodienst?

    Kan de OR zich eventueel op instemmingsrecht beroepen als veel medewerkers negatieve ervaringen hebben met een bedrijfsarts bijvoorbeeld omdat zij deze niet als objectief ervaren? Het contract wijzigt verder niet.

  • Lida

    Een OR heeft zelfs instemmingsrecht bij het verlengen van een contract want e.e.a. is zo in de WOR is geregeld, omdat verlenging van het contract ook een keuze is, die in principe voor discussie vatbaar is. Een OR ontvangt vaak andere signalen van de medewerkers over bijvoorbeeld het functioneren van de arbo-arts, waardoor een OR misschien anders tegen een contractverlenging

    aankijkt.

    Dus ja, jullie OR kan en mag zich beroepen op instemmingsrecht.

    Succes en groet,

    Lida Venema

    Adviseur Ondernemingsraden en Ambt.Secr.

    http://www.or-center.nl

    lida@or-center.nl

  • Brostrom

    Hallo,

    In zit sinds september jl. in de OR Abro commissie:

    I.v.m het aanstellen van een nieuwe bedrijfsarts wil ik graag weten: Waar de OR precies instemmingsrecht op heeft en wat voor de OR belangrijk is om op te letten (risico's)?

    Met vriendelijke groet,

    Svetlana Brostrom

  • Lida

    Beste Svetlana,

    Ja, instemmingsrecht WOR art. 27. aanstellen/contract bedrijfsarts heeft te maken met Arbo/Ziektebeleid.

    Hieronder een klein stukje tekst uit ons Arbo-trainingsprogramma:

    Het contract oftewel de bevoegdheden, taken die de bedrijfsarts krijgt, is belangrijk voor een OR. Het moet duidelijk zijn hoe jullie ziektebeleid eruit ziet en wat een organisatie van een bedrijfsarts verlangt.

    Een bedrijf moet zich laten bijstaan door een arbodeskundige. Dit kan een bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige zijn. Bedrijven kunnen zelf beslissen of ze de deskundigheid inhuren via een arbodienst (vangnetregeling) of zelf organiseren (maatwerkregeling). Een bedrijf heeft een gecertificeerde arbodeskundige nodig voor: verzuimbegeleiding het arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO of PMO) functiegerichte aanstellingskeuringen. Wat de bedrijfsarts verder mag betekenen voor het bedrijf hangt vooral af van het contract dat is afgesloten. Soms speelt de bedrijfsarts alleen een rol bij de verzuimbegeleiding. In andere contracten is voor de bedrijfsarts ook nadrukkelijk een rol weggelegd op het gebied van preventie en advisering aan de organisatie.

    Een bedrijfsarts moet worden ingeschakeld bij:

    de verzuimbegeleiding en re-integratie van werknemers

    bij aanstellingskeuringen

    bij periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek

    Een bedrijfsarts is onafhankelijk en brengt een advies uit dat in het belang is van de gezondheid van de werknemer. De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privé-zaken van de werknemer aan de werkgever verstrekken. Tenzij de werknemer daarvoor duidelijke toestemming heeft gegeven.

    Er zijn dus nogal wat punten waar een OR alert op moet zijn. Hopelijk kan je hier iets mee, ik kan je eventueel wel een goede OR/Arbo-training aanbieden en wat specifieker op dit soort onderwerpen ingaan. Neem eens een kijkje op onze website.

    Succes en groet,

    Lida Venema

    Adviseur Ondernemingsraden en Ambt.Secretaris

    www.or-center.nl

    lida@or-center.nl

  • Irene

    Maar blijft het risico: wiens mond men voedt, wiens wensv men ……. Daar moet je alert op blijven en scherpe vragen stellen richting zowel de arts als de organisatie hoe dit te voorkomen.

    Groetjes, Irene Ouwersloot

    trainer en as

  • Lida

    Heeeeee Irene! Lang niet “gesproken”…:)

    Jazeker, vandaar ook in mijn tekst “onafhankelijk” schuingedrukt, heel belangrijk inderdaad.

    Groet, Lida