tijd

  • Appie

    Enkele OR leden hebben zitting in een aantal commissies.

    De leiding geef soms te kennen dat zij van mening zijn dat dit teveel

    tijd vergt en ten koste gaat van hun normale taken.

    Kan een leidinggevende hier iets tegen ondernemen en of hebben zij daar zegenschap over? voor zover ik heb kunnen nagaan niet.

    Er zijn voorbeelden dat leidingevende dreigen of flauw gaan doen.

    b.v.schrijf de afwezige uren op in de agenda,terwijl de afwezige uren in ieder verslag aangegeven word.

    Iemand mededelen dat zijn promotie in gevaar kan komen.

    Dreigen met inhouding van salaris bij teveel OR en of comm vergaderingen

  • Janet

    artikel 18 van de WOR: de werkgever is verplicht de leden van de OR en van de commissies gedurende een gezamenlijk vast te stellen aantal uren per jaar in werktijd en met behoud van loon de gelegenheid te bieden voor onderling beraad en overleg. Dat geldt ook voor scholingsdagen. Het aantal uren is zoveel als voor de vervulling van het werk redelijkerwijs nodig is, maar is niet lager dan zestig uur per jaar en daarnaastvoor leden van een commissie drie dagen voor scholing en voor OR -leden die niet lid zijn van een commissies vijf per jaar.; Als je als OR-lid in een commissie zit is dat dan acht per jaar.

    60 uur is erg weinig in een jaar maar dit is het aantal uren buiten de vergaderingen om. Het lijtk mij goed om je werkgever artikel 17 en 18 van de WOR te laten zien en te stellen dat dit vastligt. De dreigementen zijn in ieder geval niet terecht en kunnen aangevochten worden.

  • Hen

    In aanvulling op het voorgaande:

    - lastig is dat de wet aangeeft, dat het aantal uren “gezamenlijk vastgesteld moet worden”. Als een vorige OR dit niet heeft kunnen regelen (eenmaal gemaakte afspraken gaan automatisch over naar de volgende OR, als er geen clausule en afloopdatum in is opgenomen), zal er nog iets geregeld moeten worden. En … dat betekent onderhandelen. Met het risico dat je niet krijgt wat je wilt. Of: de kans dat je wel krijgt wat je wilt. Dit laatste komt beter binnen beeld als je de uren die je nodig hebt als OR, ook goed kunt beargumenteren.

    Dat betekent ook, dat je voor goede onderhandelingen beter beslagen ten ijs komt, als je die van tevoren eens bij gaat houden gedurende een bepaalde periode, en/of als je aan kunt tonen hoeveel werk er met alles gemoeid is.

    Een OR die veel controleert, zal meer uren nodig hebben om alle stukken goed door te nemen.

    Een OR die alleen op hoofdlijnen meedenkt en ervan uitgaat dat alle stukken professioneel in elkaar zitten, heeft wellicht minder tijd nodig.

    Datzelfde geldt voor de commissies: het hangt ervan af welke opdracht ze meekrijgen vanuit de OR.

    - Bij het instellen van commissies dat in principe een zaak van de OR is, maar … volgens de wet ook besproken moet worden met de ondernemer, is dit - neem ik aan - gebeurd op basis van een instellingsbesluit. Dan sta je sterk: dat instellingsbesluit is dan door de ondernemer niet aangevochten. Dat betekent, dat de ondernemer (voor hem de bestuurder, degene die het overleg met de or voert) eigenlijk achter het instellingsbesluit, dus achter de commissie staat. Is er nu een leidinggevende die lastig doet, dan is het aan de OR om in overleg met de bestuurder te gaan en ervoor te zorgen dat die leidinggevende terechtgewezen wordt. Of positief benaderd: op andere gedachten wordt gebracht.

    Degene die in de OR zit als lid, mag dus (zie eerder bericht) niet benadeeld worden.(zie art. 21 WOR: als je ze niet ergens in een boekje hebt, zie: www.arbeidsrechter.nl, rechts onderaan: wetten, of op de startpagina van or.nl).

    Let wel: het mag niet, het kan wel, dat lijkt bij jullie het geval te zijn. Probeer als gehele OR die or-leden die het overkomt, te beschermen door als OR met de bestuurder hierover te praten. Afspraken te maken. Waar de directie achter staat.

    Ook hier weer: een themaochtend of -middag of een hele training met een OR-opleider/coach/trainer zou hier een goede optie zijn.

    Succes.

  • Theodoor

    Beste Appie,

    wat vindt de bestuurder hiervan? Dit probleem steekt bij ons ook soms de kop op; dat leidinggevenden menen flauw te moeten doen. Overigens ben ik van mening dat je als OR lid moet proberen te komen tot afspraken wanneer je er wel bent en wanneer niet. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik vaste OR momenten heb.

    Maar eigenlijk wil ik zeggen: Maak het een probleem van de bestuurder.

    Groet,

    Theodoor

  • John de Wijze

    Het is niet de taak van het individuele OR lid om verantwoording aan zijn of haar direct leidinggevende(n) te doen over “OR tijd” of niet. Deze leidinggevende dienen de informatie betreffende dit item te verkrijgen via het directie niveau. Als deze leidinggevenden dan moeite hebben met de tijdsinvulling zijn ze direct aan het juiste adres. Wellicht kunnen die leidinggevenden dan ook de agenda van de directies bepalen.

    Resume: Leidinggevenden bemoeien zich met zaken die niet kunnen.

  • Appie

    Allen dank voor de info.

    Ik denk dat de bestuurder hier geen moeite mee?Het zijn meer de leidinggevenden

    Ik heb in ieder geval voldoende info waar ik gebaad bij ben.

  • Irene

    Dit alles meteen kenbaar maken aan bestuurder in de volgende overlegvergadering. Het is zijn verantwoording hiervoor een oplossing te vinden. Immers, geen tijd, geen vergaderingen, geen beslissingen, geen OR. En het in stand houden van een OR is de verantwoordelijkheid van bestuurder. En zo is het cirkeltje rond.

    Groet, Irene