gaan afspraken buitenshuis boven instemmingsrecht or?

  • jasper

    Vanwege een veranderde taak-functieomschrijving is onze bestuurder van zins om nieuwe werknemers voor een bepaalde functie lager in te schalen dan voorheen. Waarvoor een instemmingsaanvraag. Hiermee heeft onze OR (uiteraard met redenen omkleed) niet ingestemd.

    Ons bedrijf is een verpleeghuis.

    Nu is tussen verschillende verpleeghuizen in de regio die lid zijn van Sigra (samenwerkende instellingen gezondheidszorg amsterdam) afgesproken dat deze zelfde (lagere) inschaling gehanteerd zal worden.

    Onze vraag is: moet onze OR zich hierbij neerleggen en zich onder de afspraken die binnen de vereniging sigra zijn gemaakt scharen? Of behoudt onze OR onverkort haar instemmingsrecht?

    (Die afspraken waren al eerder gemaakt, maar werden niet duidelijk nageleefd.)

  • Theodoor

    Misschien ver gezocht: Mogen deze afspraken gemaakt worden in een omgeving waar juist de marktwerking moet worden gestimuleerd. Immers salarissen bepalen een deel van de kostprijs. Wellicht voer voor de NMA.

    Voor wat betreft de feitelijkheid denk ik dat de werkgever niet om de OR heen kan als deze geen instemming verleent. Gaat de werkgever toch door met zijn plannen dan kan de OR nietigheid inroepen en de zaak aanhangig maken bij de Ondernemerskamer.

    Overigens zie je steeds meer in de zorgsector dat organisaties overgaan naar systemen met functiedifferentiatie.

    Groet,

    Theodoor

  • Dirk.D.

    Beste,

    Hoe werkt een schaalverdeling……

    1) Eerst wordt naar de werkzaamheden/verantwoordelijkheden/verzwarende omstandigheden/opleidings eisen gekeken

    2) na bespreking met de leiding gevenden/betreffende personen/funktionarissen worden deze waarden vast gesteld.

    3) vervolgens worden deze waarden gewogen (krijgen punten)

    4) Het resultaat (optelling punten) vind je terug in de CAO die aan deze waarden een salaris toekent…

    In principe is het niet mogelijk voor een OR instemming te claimen op de waarden of het loon, wat een OR wel kan doen is kijken of er in deze voorwaarden (waaronder terwerk gesteld) iets is veranderd in de nieuwe funktie en dan met het recht op informatie de bestuurder maar laten uitleggen hoe hij/zij aan deze (lagere) waarden/loon is gekomen (moet meetbaar zijn..)

    Indien aan een van deze voorwaarden niets is veranderd, zou dat kunnen betekenen dat de bestuurder onder de (minimum) eis (CAO) gaat zitten met z'n betalingen en ontduikt hij de CAO…

    Als dan, na dit te hebben vast gesteld, kun je een eis tot naleving van de CAO neer leggen, en in rechte afdwingen____Geld alleen als de bestuurder onder de CAO gaat betalen, en de CAO moet of van toepassing zijn

    (algemeen verbindend verklaart)/ of eigen CAO

    Dirk.D.

  • Irene

    Was zelfs geen instemmingsaanvraag voor nodig.

    Een functie indeling wordt bepaald door een functiebeschrijving. Wanneer deze veranderd lijkt het met logisch dat dan ook mogelijk de inschaling veranderd. En de driectie is voornemens dit toe te passen bij nieuwe werknemers. Dus, prima.

    Op het moment dat de directie dit toe wil passen bij de al aanwezige werknemers dan pas wordt het verhaal intemmingsplichting. We gaan dan namelijk spreken van een reorganisatie.

    Dus ik snap niet zo goed waarom instemming gevraagd is aan de OR. Ze hadden zich een hoop ellende/discussie kunnen besparen. Dit zegt overigens wel wat over de bestuurder, maar ook van de medezeggenschappers. Denk dat jullie je eens flink achter de oren moeten gaan krabben. Of een dag of wat samen de hei op.

    Groet,

    Irene

  • Dirk.D.

    Beste,

    Zie bericht Irene,

    instemmingen, zijn alleen op het gebied van regelingen op personeels gebied, en dit is “inschaling”! en alleen op een verandering op het gebied van de metingen (weging) geeft recht op instemming, dus niet op de inschaling zelf, dat is geregeld bij CAO/AOK na weging (als het goed is)

    Dirk.D.