Er is een CAO van toepassing. Kijk daar eens in wat er geschreven staat over reorganisatie, of rol van de OR bij reorganisatie of fusie, en eventueel over sociaal plan. Bestaat er al een sociaal plan voor kleinere reorganisaties/wijzigingen in de organisatie over het algemeen? Dan staat daarin al veel genoemd (waarschijnlijk).
Verder: je kunt je verder in de materie verdiepen door op www.arbeidsrechter.nl, te zoeken naar “reorganisatie” en telkens doorklikken naar gewenste aandachtsgebieden.
Tip: als dit er aan zit te komen, is het misschien gewoon handig een middag of ochtend met een trainer dit voor te bespreken, alvast bekijken hoe de OR hierin staat, of wil staan, of er contact moet komen met de vakbonden, enz.
Het is mooi dat consulenten in een spoedcursus worden voorbereid: voordat zoiets echter beklijft is langere tijd nodig. Je komt dan waarschijnlijk in “belangstellingsregistratiegesprekken” terecht. Als er echt een reorganisatie op komst is, dan kan (d.w.z.: zou niet mogen) hieraan geen uitvoering worden gegeven voordat de OR zijn advies heeft uitgebracht en de bestuurder een definitief besluit daarover heeft geschreven. Als dit afwijkt van het or-advies, is er ook nog een opschortingstermijn van een maand. Ofwel: welke termijn wordt er aan die spoedcursus gegeven?
Komt er nog meer boven water? Zijn er straks misschien mensen over? Hoe wordt daarmee omgegaan? Moeten vakbonden misschien so wie so voor deze reorganisatie worden gehoord i.v.m. een op te stellen sociaal plan?
Zaken die een opleider goed met jullie kan afstemmen.
Succes. En opnieuw vragen? Blijven stellen. Misschien zijn er anderen die intussen nog aanvullingen hebben, maar die trainer lijkt me in dit stadium niet verkeerd.