OR lid verandert van werkgever

  • Theodoor

    Geachte lezer,

    Een hypothetische vraag: een ondernemingsraad is betrokken bij belangrijke ontwikkelingen op het strategisch vlak. De bestuurder is open en mededeelzaam maar claimt regelmatig (meestal terecht) vertrouwelijkheid.

    Een van de OR leden geeft te kennen dat hij per 1 maart aanstaande een andere werkgever, in dezelfde sector, heeft gevonden, en dat zijn laatste OR/OV vergadering op 25 februari zal zijn.

    Voor mijn gevoel zou dit OR lid vanaf het moment dat hij weet dat hij de organisatie gaat verlaten en overstapt naar een concurrent, geen deel meer mogen uitmaken van de raad. Wettelijk heb ik hier niet iets over kunnen vinden.

    Graag jullie mening.

    Theodoor

  • Ferry

    Beste Theodoor,

    je zou het kunnen vergelijken met geheimhouding of een embargo. Daarover staat nl. wel iets in de WOR:

    Art. 20.6:

    De plicht tot geheimhouding vervalt niet door beëindiging van het lidmaatschap van de ondernemingsraad of van de betrokken commissie, noch door beëindiging van de werkzaamheden van de betrokkene in de onderneming.

    Daarnaast vind ik dat er ook nog zoiets is als een vertrouwensband danwel morele plicht, waardoor kennis die bij de huidige werkgever wordt opgedaan, wordt gebruikt bij een toekomstige werkgever. Sterker nog, dit zou je (met wat fantasie) onder het stelen van bedrijfsinformatie kunnen scharen.

    Mocht het betreffende OR-lid van mening zijn dat hij of zij moeite zou hebben met het voor zich houden van informatie, dan kan hij of zij natuurlijk uit zelfbescherming eerder de OR verlaten.

  • Hen

    Ik denk dat je hooguit een gesprek met hem kunt aangaan om hem hierop te wijzen.

    Hij kan in principe niet zomaar verplicht worden te stoppen:

    - art. 12 - zittingsduur: zie lid 3: “… ophoudt in de onderneming werkzaam te zijn, eindigt van rechtswege zijn lidmaatschap …”.

    In het boekje “Inzicht in de OR” geeft de auteur dan een toelichting (zelden wordt hij in twijfel getrokken vanwege zijn deskundigheid): zelfs als betrokkene geschorst zou worden van werkzaamheden houdt dit nog niet in dat hij ook geschorst is als lid van de OR. Hij “kan dus de werkzaamheden voor de OR blijven verrichten, tenzij de werkgever aan de kantonrechter toepassing heeft gevraagd van artikel 13”.

    Morele plicht tot geheimhouding: zie vorige reactie. Die heb je altijd al, evenals de wettelijke plicht. Misschien staat er zelfs nog iets over in de CAO.

    Dus:

    - een gesprek met hem aan laten gaan door de werkgever als deze hem liever ziet stoppen met het OR-werk (goede argumenten kunnen wonderen doen!)

    - wil betrokkene dit niet, dan kan via de kantonrechter geprobeerd worden te schorsen

    maar: dan moeten er wel hele goede redenen onder liggen!

    - anders: termijn uit laten werken, tot zijn contract van rechtswege eindigt.

    Voordeel daarbij: dat iemand niet ook nog een schop na krijgt en voor negatieve PR kan gaan zorgen. Zijn alle alternatieven onderzocht? D.w.z.: is het misschien mogelijk hem een kortere opzegtermijn te geven?

  • Gerardus D

    UIteraard is er iets geregeld in WOR over geheimhouding.

    In bepaalde CAO's of contracten worden vaak ook geheimhouding termijnen vastgelegd. CAO's worden vaak per branche afgesloten.

    Het is hypocriet te denken dat iemand de laatste 2 maanden nog allerlei informatie zal verzamelen om oud werkgever te schaden.

    Indien iemand dat van plan zou zijn, dan beschikt hij/zij al over de benodigde relevante informatie.

    Ga op een nette wijze een gesprek aan.

    Probeer de beweegredenen te ontdekken mbt verandering werkgever. Waarschijnlijk kom je uit op vakgebied, beloning, uitdaging, promotie, enz. en zeker niet de OR.

    Kruisbestuiving is tegenwoordig niet meer zo vreemd. Er zijn ook steeds meer bedrijven uit dezelfde branche die samen gaan werken, om bijvoorbeeld de ontwikkelkosten te delen. Scherper in te kopen, enz..

    Mocht het zo zijn dat deze OR lid, met de informatie van oud werkgever zijn persoonlijke voordeel te willen, zorg dan dat hij/zij ook informatie krijgt. Uiteaard veel foute informatie.

    Groet

    Gerardus D