Ik denk dat je hooguit een gesprek met hem kunt aangaan om hem hierop te wijzen.
Hij kan in principe niet zomaar verplicht worden te stoppen:
- art. 12 - zittingsduur: zie lid 3: “… ophoudt in de onderneming werkzaam te zijn, eindigt van rechtswege zijn lidmaatschap …”.
In het boekje “Inzicht in de OR” geeft de auteur dan een toelichting (zelden wordt hij in twijfel getrokken vanwege zijn deskundigheid): zelfs als betrokkene geschorst zou worden van werkzaamheden houdt dit nog niet in dat hij ook geschorst is als lid van de OR. Hij “kan dus de werkzaamheden voor de OR blijven verrichten, tenzij de werkgever aan de kantonrechter toepassing heeft gevraagd van artikel 13”.
Morele plicht tot geheimhouding: zie vorige reactie. Die heb je altijd al, evenals de wettelijke plicht. Misschien staat er zelfs nog iets over in de CAO.
Dus:
- een gesprek met hem aan laten gaan door de werkgever als deze hem liever ziet stoppen met het OR-werk (goede argumenten kunnen wonderen doen!)
- wil betrokkene dit niet, dan kan via de kantonrechter geprobeerd worden te schorsen
maar: dan moeten er wel hele goede redenen onder liggen!
- anders: termijn uit laten werken, tot zijn contract van rechtswege eindigt.
Voordeel daarbij: dat iemand niet ook nog een schop na krijgt en voor negatieve PR kan gaan zorgen. Zijn alle alternatieven onderzocht? D.w.z.: is het misschien mogelijk hem een kortere opzegtermijn te geven?