Met onderzoeken kun je alle kanten op … met de uitwerking ook … en vervolgens nog een keer met de interpretatie…
Zelfs met een “onafhankelijke” arbodienst of ander bureau kan een eindrapport een aparte uitkomst opleveren. Dit valt te voorkomen door als OR te vragen, het ongecensureerde eindrapport rechtstreeks te ontvangen van die dienst. Het is de vraag of de raad dat voor elkaar kan krijgen. Maar: het kan altijd geprobeerd worden.
Een andere invloed die de OR kan proberen uit te oefenen, zowel bij extern als intern: vraag om mee te praten bij de samenstelling van de vragen. Vervolgens kun je gebruik maken van de mogelijkheid die een OR heeft, een externe adviseur in te schakelen als je zelf de expertise niet in huis hebt, om dergelijke vragen op hun waarde te beoordelen. Ofwel: zijn de vragen relevant, zijn ze op de juiste manier gesteld enz.
Hetzelfde geldt voor het eindrapport. Daaruit rolt een aantal conclusies. Op basis daarvan zal waarschijnlijk een aantal maatregelen genomen worden.
(Het mooiste/meest ridicule voorbeeld dat ik ooit onder ogen kreeg was, dat de leiding veel missers maakte (conclusie). De maatregel die genomen werd was, dat de medewerkers een training kregen. Een ander voorbeeld van een extern bureau dat een rapportage aanlevert met digitale versie, en daarbij aangeeft dat de opdrachtgever er zelf in kan veranderen waar hij wil … Een rapport rechtstreeks van de opsteller te ontvangen, heeft dus voorkeur) .
Wat bij alles belangrijk is: dat medewerkers vragen kunnen beantwoorden, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor de uitslag ervan. Eigenlijk zouden medewerkers altijd bij hun leidinggevende terecht moeten kunnen en zo'n onderzoek niet nodig hoeven te zijn. Ofwel: wat is de achterliggende reden dat er zo'n onderzoek moet komen? Heeft de raad dat zelf al eens geanalyseerd? En als je dat weet: kan de OR er dan met de directie niet uitkomen om iets van de grond te krijgen? Beter werkoverleg bijvoorbeeld? Functioneringsgesprekken (op een goede manier)? Leiding op training (er wordt “geroepen” dat iedereen mondiger wordt, maar kunnen leidinggevenden daar ook mee omgaan, of hebben ze ook eens bijscholing daarin nodig?) .
Voor- en nadelen voor extern, of intern, of … vanuit je eigen OR-kracht?
Succes. Ben wel benieuwd wat het gaat worden.