OR formeel

  • Ceanna

    Op welk moment is een OR formeel? Moet er door de aspirant-leden iets vooraf getekend worden of moet de directie formeel zaken in gang zetten?

    Voor een bedrijf met 170 werknemers moet de OR 7 leden hebben. Onze OR bestaat maar uit 5 leden. Is het dan toch een formele OR?

  • Hen

    Zie mijn vorige reactie op je vorige vraag. Als je het modelreglement van de SER doorloopt, met de toelichtingen, kom je een heel eind.

    Eerst een voorbeeldreglement van de ondernemer, dan verkiezingen, dan een gekozen OR, dan formeel.

  • Ceanna

    Onduidelijk blijft voor mij op welk moment de OR formeel is. Moeten er in het reglement handtekeningen worden gezet oid?

  • Henk

    De OR bestaat formeel als de bestuurder de OR-leden heeft geïnstalleerd, benoemd in hun functie dus.

    En dat kan de bestuurder pas doen als er verkiezingen zijn geweest.

    Henk

  • Sybern Huizinga

    Beste Henk,

    De bestuurder benoemt de OR leden niet. Op het moment dat de OR de verkiezingsuitslag in de organisatie bekend heeft gemaakt kan er vanuit de organisatie of van de zijde van de bestuurder bezwaar worden aangetekend tegen de procedure e.d.. Echter bij geen bezwaar gaat de OR gewoon aan de slag. Er is geen formeel installatiemoment benoemd.

    Weliswaar wordt er vaker een officieel sausje over de eerste gezamenlijke vergadering gegoten, maar dit heeft geen officiele status.

    Ook in de wet staat hier geen moment voor genoemd.

    Met vriendelijke groet,

    Sybern

  • Hen

    Dit zou een onderdeel van mijn antwoord ook zijn geweest.

    Het begrip “formeel” heeft meerdere uitleggen. Ik bedoelde hier conform de wettelijke procedures.

    De WOR geeft duidelijk aan, hoe een OR tot stand komt:

    - voorlopig reglement (www.ser.nl)

    - verkiezingen (volgens dat voorlopige reglement)

    - wie gekozen worden, vormen de OR (geen officieel tintje, maar kan wel), als er geen bezwaar komt

    - de OR stelt zijn eigen reglement vast (en dit kan ook het voorlopige reglement zijn)

    Is de formele weg, d.w.z. de wettelijke procedure conform de WOR niet gevolgd, en ligt nergens goed vast hoe de ondernemer aan een wel ingestelde “OR” zijn goedkeuring heeft verleend, maar wordt er wel gewoon overlegd met elkaar over zaken, dan gaat (opnieuw) het goed zolang het goed gaat.

    Als er zaken zijn die de “OR” niet wil, heeft hij de WOR niet achter zich om een procedure aan te spannen. Ook loop je het risico (maar ook dit kan ingecalculeerd worden …) dat een werkgever in dat geval ineens aangeeft: maar jullie vormen helemaal geen formele, wettelijke OR. Jullie bekijken het maar. Een ander risico wat om de hoek kan kijken: als je een nieuwe ondernemer of een nieuwe bestuurder krijgt: als die in de gaten krijgt dat er geen formele OR is, en als er ook geen overeenkomst is getekend door beide partijen, is er waarschijnlijk ook geen overeenkomstenrecht van toepassing. Die nieuwe bestuurder kan dan zomaar een eind maken aan de “OR”.

    Echter: het kan zijn dat je dat als medewerkers ook niet belangrijk vindt, omdat je gewoon van mening bent dat je dan verkeerd bezig bent, of dat je dan weet welke risico's je loopt. Ofwel: het hangt er ook vanaf hoe je als medewerkers, en als “OR”, aankijkt tegen dat soort dingen.

    Met deze wetenschap kan het vervolgens niet zo zijn, dat je over een jaar constateert dat je niet serieus wordt genomen om welke reden ook.

    Ik ben van mening, maar ook hier kunnen anderen anders over denken, dat:

    - medezeggenschap een onderdeel van het grote spel (economie, of beleid maken, of organisatie leiden o.d.) is

    - dat er spelregels zijn om goede invulling aan de medezeggenschap te geven (die door jarenlange ontwikkeling en voorbereiding een m.i. goede vorm in de WOR heeft gekregen

    - dat je je aan de spelregels moet houden

    Maar: is het bij “Mens-erger-je-niet”, of bij poker, ook al niet zo, dat er vals gespeeld wordt? En dat al een leven lang? Waar altijd mee weggekomen wordt door sommigen :)