OR reglement

  • ap

    Ons bedrijf telt ± 2000 werknemers

    Van deze 2000 medewerkers zijn er ± (max) 400 lid van een vakbond.

    Nu staat er in ons reglement dat ongeorganiseerden die zich kandidaad willen

    stellen voor de OR verkiezingen een aantal handtekeningen nodig heeft om hieraan te kunnen deelnemen.De zittende ondernemingsraad bepaald hoeveel handtekeningen er nodig zijn voor iedere kandidatenlijst.( is nu gesteld op ± 40 handtekeningen)

    Het lijkt mij veel democratischer dat een ieder lid of geen lid van een vakvereniging kan deelnemen aan de OR verkiezingen zonder een kandidatenlijst die deze personen steunen in de verkiezingen.Mede doordat het grootste gedeelte werknemers ongeorganiseerd is.

    Is dit reeel of ?

  • Henk

    Beste Ap,

    De bedoeling van de kandidaatstellingsprocedure is dat mensen zich eigenlijk alleen kanidaat kunnen stellen voor de verkiezingen, NAMENS een deel van de colega's.

    Voor vakbondsleden is dat tamelijk eenvoudig: de vakbond nodigt haar leden uit zich kandidaat te stellen, de bond maakt daar een lijst van en legt die voor aan de leden. Op die manier weten de kandidaten zich verzekerd van de steun van de collega's.

    De ongeorganiseerden hebben dezelfde steun nodig en moeten dat dus door middel van die handtekeningenlijst zien te regelen.

    Die handtekeningenlijst is nodig voor kandidaten die geen lid zijn van een vakbond of lid zijn van een vakbond die geen kandidaten heeft voorgedragen.

    Het aantal benodigde handtekeningen is een derde van de kiesgerechtigde medwerkers met een maximum van 30 ( en geen 40 zoals bij jullie )

    En nou moet je even gaan rekenen.

    Stel nou dat er in jullie bedrijf maar één vakbond actief is en dat die vakbond met kandidaten komt. dan heb je dus 2000 medwerkers - 400 vakbondsleden = 1600 ongeorganiseerden gedeeld door 3 = 533 handtekeningen.

    Dat is een beetje veel natuurlijk, daarom vindt de WOR 30 wel genoeg.

    Die handtekeningenlijsten mogen overigens weer niet getekend worden door vakbondsleden, maar dat is wel logisch natuurlijk. Hun belang is al geregeld in de kjandidaatstelling van de bond.

    Succes met de verkiezingen !

    Henk

  • Irene

    …… en het voordeel van het ophalen van handtekeningen is dat de collega's weten wie je bent in het geval er werkelijk verkiezingen komen. Op deze manier kun je meteen campagne voor jezelf voeren. Dit voordeel hebben de vakbondsleden niet.

    Zo zie je maar weer. Elk nadeel heeft zeker ook zijn voordeel.

    En zoals Henk al aangaf de WOR stelt een max van 30 handtekeningen. Maar haal je er 100 op dan mag dit wel op vrijwillige basis. Dit betekent dat zeker 100 mensen dan weten wie je bent, toch?

    Groet,

    Irene