Juridische structuur

  • Rob

    Bij ons wil de Directie de Juridische structuur veranderen en allemaal verschillende BV oprichten waar in hij het personeel, gebouwen, en machines in wil onderbrengen. Dit met als reden dat als er een BV over de kop gaat hij de andere niet mee trek.

    Kan mijn iemand uitleggen of dit advies/instemmingsrechtig is.

  • Hen

    Willen jullie er iets over te zeggen hebben als OR? Weten jullie de ins en outs en wat voor gevolgen het heeft voor de medewerkers of kan hebben?

    Om een adviesaanvraag kun je altijd nog vragen (art. 25 WOR). Probeer het eerst eens op de agenda van de OV te krijgen.Vraag naar het waarom, waarom moet dit anders. Is er een probleem? Zo ja, wat? Is dit de enige oplossing? Kan dat niet anders worden opgelost? Enz. enz.

    Kijk dan of je er als OR iets mee wilt en of je externe hulp (opleider) erbij nodig hebt.

  • rob

    Ja we willen er graag iets over te zeggen hebben, en de gevolgen weten. Wij hebben een idee dat we dit het beste met een adviesaanvraag kunnen doen. De bestuurder heeft ons informeel al uit gelegd waarom hij dit doet. Hier kunnen wij ons ook wel in vinden maar we willen wel erg graag de juiste ins en outs weten, en met een adviesaanvraag zal die iets meer met de billen bloot moeten.

    Groetjes

    Rob

  • Hen

    Dan kun je een adviesaanvraag opvragen op basis van art. 25 WOR.

  • Wim Roest

    Als ik dit zo lees is het antwoord is dat dit adviesplichtig is. Zo te lezen veranderd de zeggenschap en is er sprake van mogelijke personele gevolgen. Zie artikel 25 lid a en e. Het lijkt mij wel verstandig om jullie juridisch bij te laten staan om te bezien of de verwachting van de bestuurder wel klopt en wat de gevolgen precies zijn voor het personeel.

  • rob

    Nee we weten nu al zeker dat er geen gevolgen zijn voor het personeel. Het is meer dat stel dat er iets fout gaat (failliet) dan kan er een deel afgestoten worden.

  • Wim Roest

    Dat is een mogenlijk gevolg voor het personeel. Wie gaat bij welke BV werken? Waar is dat op gebaseerd en hoe zijn die BV onderling verbonden. Werken zij voor elkaar bijvoorbeeld? Dan is het nieyt zo moeilijk om de een zeer winstgevend en de ander verlieslijdend te laten zijn. Dit even als voorbeeld.

  • Lida Venema

    Rob,

    Als de ZEGGENschap hierdoor niet wijzigt en alle bevoegdheden blijven zoals ze zijn, dan is er geen advies/instemmingsrecht.

    De WOR kent dit recht wel toe als de zeggenschap/bevoegdheden zouden wijzigen.

    Lees art. 25 a maar.

    Verder is het wel zaak om je heel goed te laten informeren. Het lijkt logisch om de zaak te “ontvlechten” als een bepaald onderdeel eventueel in de gevarenzone komt het inderdaad zo is dat niet het hele bedrijf hier pijn van krijgt.

    Als dit echt de drijfveer is van jullie concern dan zou ik dit heel goed laten verwoorden en zwart op wit wensen, het beste in een offciele OV met goede notulen.

    Maar er kunnen andere beweegredenen zijn die (voor jullie) nu nog niet bekend zijn.

    Een juridische splitsing van een concern kan dus plaatsvinden zonder dat het concern in moeilijkheden verkeert. Die splitsing vindt dan plaats in het kader van:

    > een herstructurering, bijvoorbeeld om aldus de positie in de markt te verbeteren of > omdat door juridische splitsing de bestuurbaarheid van de ondernemingen die tot het concern behoren, kan worden verbeterd of

    > omdat op die splitsing wordt aangedrongen door enkele groepen aandeelhouders of

    > omdat pas na splitsing een fusie met een andere onderneming zinvol kan worden.

    Bespreek dit, krijg het helder op je netvlies. Want als je bovenstaande niet kunt uitsluiten, dan komt de WOR art. 25 WEL op tafel.

    Succes en groet,

    Lida