statuten wijzigen

  • Susan v.d Brink

    onze RvB en RvT zijn van plan een wijziging aan te brengen in de statuten van de stichting, ik kan echter niet vinden of de OR hier al dan niet instemming of adviesrecht op heeft. de voorzitter van de OR is trouwens wel uitgenodigd voor de vergadering die hierover gaat, maar is nu niet op de hoogte van de eventuele rechten van de OR.

    Iemand enig idee? ik ben al op zoek bij o.a arbeidsrechter.nl maar heb tot nu toe nog niets kunnen vinden.

    Bvd!

  • Roger

    Bij d e toelichting artikel 25 eerste lid, onderdeel e , van inzicht staat te lezen :

    Een besluit tot belangrijke wijziging in de organisatie van d e onderneming, danwel in verdeling van bevoegdheden binnen de onderneming.

    Bij dit onderwerp gaat het om ………., en statutenwijziging van de ondernemer …. vallen onder dit adviesrecht.

  • Hen

    Bij www.arbeidsrechter.nl:

    Zoek R(eorganisatie), 6.3.2.4, doorlinken onderaan naar 5.1.5.1.E (je komt dan bij belangrijke wijziging in de organisatie). Daar wordt dan hetzelfde aangegeven als bij de vorige reactie. Waarbij aangegeven (ongeveer): een statutenwijziging wordt adviesplichtig als bevoegdheden erdoor wijzigen.

    Dat heeft dan te maken met de verdeling van de bevoegdheden tussen Raad van Bestuur en Raad van Toezicht. Als hier onduidelijkheden in zitten, weet je als OR misschien niet bij wie je eigenlijk aan tafel hoort te zitten. Wie is eindverantwoordelijk? Moet de RvB bij alles of veel belangrijke zaken terug naar de RvT? Is het dan niet handiger om direct bij de RvT aan tafel te zitten?

    Misschien nog belangrijker: als statuten helder zijn, weet je ook of er een RvT op afstand meekijkt, of zich veel met de directie kan bemoeien. Hoe kijkt de OR hier tegenaan?

    En: het is bij de WOR geregeld, maar weten de leden van de RvT dat ze tweemaal per jaar een overleg met de OR moeten bijwonen, en verder eigenlijk bij elke behandeling van adviesaanvraag en instemmingsverzoek er ook bij horen te zitten, tenzij de OR aangeeft dat dit niet nodig is?

    Wordt dat ook opgenomen in het reglement (dus: wie /welke afvaardiging dit op zich neemt)?

    Naast het mogelijke adviesrecht vanuit de WOR bestaat een kans op een paragraaf erover in een CAO. Heeft de OR een voordracht voor een lid, of adviesrecht misschien over de voorzitter, of over alle leden van de RvT?

    Vraag van de OR kan zijn: wat is de voorgestelde wijziging, waarom wordt deze voorgesteld (pas dan kun je constateren of er sprake is van adviesrecht conform de WOR, als je het op de formele toer wilt gooien), wat loopt nu niet goed en moet straks dus beter gaan lopen? –> Doorvragen.

    Verder: altijd mogelijkheid van recht van voorstellen doen. Als je goede argumenten hebt, laat je zien wat je waard bent en als meerwaarde hebt als OR.

    Plus: recht om er zelf een externe deskundige bij te betrekken –> leg de oude en de nieuwe statuten voor aan een OR-jurist (kosten vooraf opvragen en melden aan de bestuurder; als hij bezwaar maakt, kun je als OR een uitspraak van de rechter vragen als je zover wilt gaan (laatste redmiddel, ben ik geen voorstander van, alleen bij uitzondering). Zo'n jurist kijkt er met andere ogen naar dan een notaris of bedrijfsjurist. Alle ogen met elkaar kunnen ervoor zorgen dat er niets over het hoofd wordt gezien.

    Succes.