Een medewerker wenst de aanwezigheid van een OR-lid bij een gesprek met zijn leidinggevende. Is dat een recht?
Het zou mogelijk moeten zijn dat er bij een zwaarwegend gesprek een vertrouwens persoon aanwezig is. Of dat een OR lid moet zijn………….Daar heb ik mijn twijfels over omdat hiermee de schijn kan worden opgewekt dat de OR………..of het OR lid een soort rechtsbijstand verzekering is voor de individuele werknemer waarvoor hij /zij als OR lid is gevraagd bij het gesprek aanwezig te zijn. De leidinggevende in de Casus heeft tenslotte ook belang bij de OR………..is ook achterban net als die ander.
Resume!
Een vertrouwens persoon uitnodigen…… JA dat kan en moet ook mogelijk zijn.
Moet dat een OR lid zijn………………….. NEEN in mijn optiek niet.
Een OR-lid erbij halen bij een gesprek mag ten aller tijden. De WOR spreekt zich er niet over uit maar als de medewerker het wenst kan en mag hij er een OR lid bijhalen. Een OR-lid is ten aller tijden een vertrouwenspersoon. Deze zal een een later conflict ook doorslaggevend kunnen zijn als een gewone medewerker.
Wel moet je het ruim van te voren aangeven aan de leidinggevende dat het gewenst is om er een OR lid bij te laten zitten.
Laat het OR lid als TOEHOORDER erbij zitten en aantekeningen maken, meer niet.
Niet inmengen met de inhoudelijke discussie.
Ik heb als voorzitter meerdere malen als toehoorder gefunctioneerd.
Dag Aart,
Nee dat is geen recht! Elke leidinggevende kan zijn werknemer uitnodigen voor een onderhoud, zonder dat daar derden bij aanwezig zijn. Dat lijt mij ook vanzelfsprekend (Functioneringsgesprekken/beoordeling). Soms is in de CAO bepaald dat bij bepaalde gesprekken het personeelslid zich kan laten bijstaan door een vertrouwenspersoon/vakbondsbestuurder/OR-lid. Dat zal meestal het geval zijn in die zaken waarin de manager zich laat assisteren door een HRM- of P&O-functionaris. Zo'n gesprek kun je niet weigeren. Je hebt pas het recht om iemand mee te nemen, wanneer dat uitdrukkelijk in de CAO is geregeld.
Als er sprake is van arbeidsrechtelijke consequenties dan heeft zowel de werkgever als de werknemer het recht om zich te laten bijstaan door een gemachtigde. Dan is het ook verstandig daarvan gebruik te maken. In de meeste gevallen zal het hierbij dan om een specialist van je vakbond gaan en is men van beide zijden bezig met dossier-opbouw.
Webzapper
Iedereen kan en mag zich bij een gesprek laten bijstaan door een raadsman of raadsvrouw, dat is een wettelijk recht.
Dat kan een OR lid zijn, maar die kan daar nooit als OR lid zitten. De OR heeft geen bevoegdheden in individuele zaken namelijk.
Gegevens uit dat gesprek kunnen en mogen nooit een rol spelen in de communicatie tussen OR en bestuurder.
Een OR lid dat gevraagd wordt als raadsman of raadsvrouw dient zich terdege bewust te zijn van de rol die hij of zij heeft in een dergelijk gesprek. Raadgever, niks meer en niks minder.
Ad de Beer
Ik vind het maar riskant.
Persoonlijke belangenbehartiging is niet het werkterrein van de OR, daar zijn we het wel over eens geloof ik.
In mijn idee moeten OR-leden zich daar ook verre van houden.
Nou kan je met de beste bedoelingen van de wereld natuurlijk wel bij zo'n gesprek gaan zitten, en ook heel duidelijk maken dat je daar niet als OR-lid zit, maar dat is absoluut geen garantie dat het dan ook goed gaat.
De kans is heel groot dat desondanks mensen je aanwezigheid wel degelijk als zodanig ervaren. Ook leidinggevenden kunnen het zo voelen en dat is precies wat je (volgens mij) niet wilt.
Ik vraag me trouwens af waarom de vraagsteller er ‘een OR-lid’ bij wil hebben, is dat als je heel eerlijk bent eigenlijk niet een heel klein beetje omdat daarvan een bepaald effect wordt verwacht ? Als dat zo is, is dat precies de reden waarom je het niet zou moeten doen. De leidinggevende kan zich er min of meer bedreigd door voelen, de medewerker denkt ten onrechte een soort bescherming in huis te halen en het OR-lid kan er behoorlijk klem mee komen te zitten…..
Ik zou er nog maar eens goed over denken.
Henk
Dank voor jullie reacties. Uiteindelijk is er geen OR-lid maar iemand van personeelszaken bijgekomen, thans dat was de bedoeling. De leidinggevende heeft de aanwezigheid van de Personeelsfunctionaris geweigerd, mede omdat het niet aan hem aangekondigd was en het werd dus een tweegesprek tussen manager en medewerker.
Belangrijk detail: de afgevaardigde van personeelszaken is ook officiele vertrouwenspersoon van het bedrijf, maar was in dit geval niet in deze rol. Er viel dus om meerdere redenen niets af te dwingen.
Het hangt sterk van de persoonlijkheid van het OR lid zelf af. Ad de Beer heeft gelijk, eenieder mag zich laten bijstaan en zal dan iemand kiezen die het vertrouwen geniet. Dat kan en mag een OR lid zijn, maar moet niet. Zelf heb ik meegemaakt dat ik op verzoek van medewerkers maar ook op verzoek van leidinggevers ben uitgenodigd om een gesprek bij te wonen.
Beste,
Een OR lid of een ander ? maakt niets uit, als deze persoon maar een “vertrouwens figuur” is (te vertrouwen door beider partijen)
Een OR lid kan er ook bij zitten als, in tegenstelling tot wat anderen suggereren (Ad) als OR lid, temeer daar een OR ook “onderzoeks/controle” taken heeft (CAO/Wettelijke bepalingen/veiligheid e.d.) maar gebruikelijk is het niet.
Onze OR heeft er zelfs een speciaale commissie voor, de “zeef commissie” deze leden van de OR gaan bij klachten e.d. alleen bekijken of dit een “persoonlijk” verhaal is of… dat er een beleids terrein probleem is, is het laatste het geval dan kan de commissie de OR voorstellen doen om te zien of de bestuurder dit probleem(pje) met een betere/andere regeling/beleid zou kunnen ondervangen (initiatief recht OR)
Dus het is (bij ons) ja en nee
Dirk.D.
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?