Due Diligence

  • Ton Methorst

    Ons bedrijf gaat fuseren met 2 andere bedrijven. De intentieverklaring is inmiddels getekend en de OR wacht op het businessplan dat ter advisering zal worden voorgelegd.

    Een extern bedrijf is momenteel bezig met een zogenaamd Due Diligence onderzoek. De OR-en van de organisaties hebben in het advies over de intentieverklaring gevraagd om het Due Diligence rapport aan hen te verstrekken.

    Vraag: zijn er OR-en die hiermee ervaring hebben? Wij spelen met de gedachte om een extern deskundige te laten kijken naar het rapport. Welke organisatie zouden we hiervoor in kunnen schakelen?

  • Lida Venema

    Ton,

    Jullie hebben gevraagd om het rapport. KRIJGEN jullie dit dan ook?

    Waarom willen jullie dit ontvangen, vrezen jullie “lijken in de kast?” Het lijkt mij dat geen directie een overname of fusie zal aangaan als dit het geval zou zijn.

    In ieder geval kan je inderdaad een extern deskundige (accountant) hier naar laten kijken. Kosten hiervan opgeven aan de directie.

    Neem in je advisering het due diligencerapport mee, verwijs er naar en naar eventuele correspondentie/notulen en refereer duidelijk aan de gegevens die je hebt en kent OP HET MOMENT van de advisering. Mochten er later problemen opduiken waarvan je OP DAT MOMENT als OR geen weet van kon hebben, kan er niet met de vinger naar de OR gewezen worden.

    Succes met de fusieperikelen,

    groet, Lida

  • Ad de Beer

    Ik vraag me af wat de OR aan een due dillegence rapport heeft, het is niks meer dan een financiele rapportage om de waarde van het bedrijf te bepalen.

    Soms wordt ook een due dillegence gemaakt om de waarde van het personeel te bepalen, helaas zie je dat te weinig.

    Wil je er iets van weten neem dan een deskundige in overnames in de arm. Die kun je bijvoorbeeld vinden op http://www.interim-anders.nl

    Ad de Beer

  • Lida Venema

    Ad, ik vroeg ook aan Ton WAAROM zij dit wilden ontvangen…je kan er weinig mee als OR maar als je twijfels hebt en de directie geen open kaart speelt, of als je twijfels hebt bij het bureau dat het onderzoek doet, dan is het heel logisch om hier over door te vragen en inzage te willen hebben.

    (goed je weer eens op het prikbord te zien…:-)

    Groet, Lida

  • Sybern Huizinga

    Beste Ton,

    Waarom vraag je niet om de organisatie die de due diligence uitvoert ook aan de OR te laten rapporteren. Dat biedt meteen de gelegenheid meer te weten te komen over dit soort onderzoeken. Voor wat betreft de kwaliteit van het onderzoek, en de eventuele lijken in de kast, lijkt het me dat de ondernemer er belang bij heeft dat dit grondig gebeurd en dat de ondernemer goed in staat is om afwegingen te maken om wel of niet te fuseren.

    Daarnaast is er de vertrouwelijkheid. De organisatie onderzoekt een beoogd fusiepartner; vindt wellicht lijken in de kast, en dit is reden om niet te fuseren. Wat betekent het voor de beoogde fusie partner als deze gegevens bij een andere partij terecht komen?

    Stel dat de bestuurder de OR laat delen in de uitkomsten van het onderzoek, dan mag dat opgevat worden als een blijk van vertrouwen/waardering van de bestuurder richting OR.

    Met vriendelijke groet,

    Sybern

  • Hen

    Onze organisatie zit met een soortgelijke zaak. De OR'en hebben dit rapport als voorwaarde gevraagd, daarmee wat druk op de ketel geplaatst om toch vooral vOOr de advisering en het definitieve besluit over de fusie een financiele onderbouwing (of afbreuk) te krijgen. Het kan zijn dat er straks vertrouwelijkheid wordt gevraagd bij het afgeven van het rapport. Die plicht ligt er dan voor de gehele OR. Evengoed wordt de externe deskundige die nu ook al in het voortraject wordt geraadpleegd, straks gevraagd ernaar te kijken. Deze heeft vanuit zijn functie al de plicht tot geheimhouding.

    Vragen mbt zo'n rapport voor een OR kunnen liggen op het vlak van:

    - als er delecate zaken worden ontdekt en er ligt toch een plicht van bovenaf om te fuseren: hoe worden die delecate zaken dan afgewikkeld? (Hier kan erg veel onder vallen, en het is een kwestie van doorvragen - vaardigheid - om hier zoveel mogelijk informatie over te krijgen.)

  • Hen

    Aanvullend: (via google) een mogelijke vragenlijst, waaruit een keuze gemaakt kan worden. Afhankelijk van het soort organisatie kan een directie meer of minder vragen laten meenemen in zo'n onderzoek. De OR kan hierin meedenken: zo uitgebreid mogelijk of maar een bepaald onderdeel.

    http://www.ci.nl/download/bestanden/Due%20diligence%20vragenlijst%20ned.pdf#search=%22juridische%20vragen%20due%20diligence%22