Wijziging OR structuur

  • John

    Ik werk in een onderneming die 11 OR'en , 1 GOR en 1 COR heeft. De werkgever heeft nu een nieuwe organisatie structuur gekozen waarbij in principe de veraantwoordelijkheden van verschillende directie leden aangepast worden. Vervolgens doet hij een voorstel aan de COR om per 1 januari de medezeggenschap structuur te veranderen. O.a. komt hier in voor het terug brengen van de OR'en naar 4 stuks en de hudige OR'en tot onderdeelscommissies te benoemen. In het algemeen veranderd er niets in de boevoegheden van de huidige overleg voorzitters van de huidige OR'en alleen het gegeven dat zij een andere baas krijgen in de top. Hier heb ik heel veel vragen over maar een vraag wil ik hier neer liggen. Kan zo iets afgesproken worden met de COR en moet dit niet met de desbetreffende OR'en zelf worden afgesproken. Het kan toch niet zo zijn dat een COR de bevoegheid heeft om een OR op te heffen. Of wel??

    John

  • Irene

    Dat hangt ervan af. Welke bevoegdheden hebben de onderliggende Or-en gegeven aan de COR? Moet er worden teruggekoppeld naar de OR-emn of heeft de COR de volledige beslissingsbevoegdheid.

    Maar, medezeggenschap moet gedragen worden allereerst door diegenen die de zetels vervullen. Zonder commitment van de OR-leden komt er van een andere constructie niets terecht. Kijk waar de zeggenschap ligt en probeer dan de medezeggenschap hierop aan te passen. Let wel: met zeggenschap bedoel ik dat diegene daadwerkelijk beslissingen kan nemen en bevoegdheden heeft. Dus geen schijnzeggenschap. Kijk hier kritisch naar.

    Wellicht dat de optie die door bestuurder wordt aangedragen een prima optie is. Maar dit zullen alle OR-leden moeten vinden en niet alleen de COR-leden.

    Succes, Irene

  • Irene

    Leuk onderwerp.

    Wordt een hele dag aandacht aan besteed tijdens de prikborddag.

    Irene

  • Dirk.D.

    Beste,

    Zoals als Irene al schreef, wat vinden de andere OR leden er van..

    Een eenmaal ingestelde OR kan maar op vier manieren worden “opgedoekt”

    1) geen “animo” meer (sterft uit)

    2) Fusie of overname

    3) Faliete boedel

    4) Minder dan 50 werknemers (na een verkiezing, oude OR blijft zitten tot dat het zittings termijn is afgelopen)

    De rest van de zeggenschaps struktuurs veranderingen dienen altijd in “overeenstemming” te worden bereikt (kan een OR niet bij de bestuurder en de bestuurder niet bij een ((C)G)OR “door de strot drukken”

    M.a.w. het is en blijft een punt van “onderhandelen” waarbij eerst de “advies” trajekten moeten worden doorlopen, voordat een ((C)G)OR ook maar enigzins iets over kan/mag zeggen

    (Art 25 lid 1 A…: overdracht van de zeggenschap over de onderneming of een

    onderdeel daarvan)

    Dus zomaar “opdoeken”?? Nee, na een “reorganiesatie” zie o.a. art 25 WOR zijn er meer mogelijkheden.

    Groet

    Dirk.D.

  • John

    Beste Irene en Dirk,

    Bedankt voor de reacties. Ondertussen is de COR tot dezelfde conclusie gekomen (onder druk van de OR'en) als jullie en heeft het stuk terug gegeven aan de bestuurder met de mededeling dat hij het voorstel in stukken moet knippen en die stukjes bespreken met de OR die het aangaat. Dus elke OR krijgt een nota die betrekking heeft op haar bestands recht (volgens de bestuurder dus) en kan hiermee het gesprek aangaan.

    Ter verduidelijking : het zeggenschap structuur verandering was al ingediend als advies aanvraag bij de COR en dit was, volgens de bestuurder, een logische vervolg.

    Nogmaals bedankt!!

    John