scholingsgeld

  • appie

    Heeft een OR recht om te weten hoeveel geld en op welk niveau dit is besteed.

    ik heb namelijk het gevoel dat bij ons bedrijf op hoog niveau veel geld besteed word

    aan scholing en op laag niveau niet tot nauwelijks/

  • Hen

    Kijk even in je CAO wat dit betreft. De CAO ziekenhuizen en de CAO jeugdzorg geven de OR bijvoorbeeld instemmingsrecht op het scholingsplan EN het budget dat eraan wordt besteed. Dit is niet in elke CAO zo afgesproken. Heb je wel recht op instemming, dan kan de OR hierin afspraken laten opnemen. Ook kan er een passage zijn opgenomen in een bijlage, waarin KAN (hoeft niet) zijn opgenomen dat de OR jaarlijks bijvoorbeeld via een sociaal jaarverslag inzage in bepaalde onderwerpen krijgt. Ook kan in de CAO zijn bepaald, hoeveel er jaarlijks aan opleidingsbudget dient te worden besteed. De verantwoording ervan (en ook wat er met de rest gebeurt, als dit niet wordt gebruikt) moet terug te vinden zijn in de exploitatieoverzichten/jaarrekening. Deze laatste is onderdeel van bespreking van een art. 24-overleg (WOR).

    De WOR geeft in art. 27 aan de OR het recht van instemming op een regeling op het gebied van personeelsopleiding (en dan alleen als het nog niet uitvoerig in een CAO is geregeld. Waarbij: elke aanvulling die de CAO hiervoor biedt, dan wel weer instemmingsplichtig is). Dit heeft alleen te maken met de manier waarop invulling wordt gegeven aan opleidingen, welke criteria hiervoor zijn gemaakt enz. Dus niet op het budget.

    Dan geeft het WOR nog het recht alles op de agenda van de OV te zetten wat de OR van belang vindt.

    Kortom:

    - conform wet- en regelgeving: kijk in je CAO wat je rechten zijn als OR, bekijk de begroting en vervolgens de jaarrekening van enig jaar.

    - wil je liever niet direct insteken op wet- en regelgeving, maar je gezond verstand gebruiken en inhoudelijk met de bestuurder over opleidingen, het budget en de besteding ervan praten, zet het dan op de agenda van het overleg en stel alle vragen die je wilt. Bepaal daarbij als OR van tevoren: wat vinden we zelf dat we moeten bereiken in het belang van onze collega's, binnen de kaders van het organisatiebelang. Met die insteek kan een bestuurder alleen maar tevreden zijn.

    Bekijk op basis van de antwoorden van je bestuurder of aan jullie wensen (OR) kan worden voldaan. Zo niet –> bepaal dan hoe je erover kunt onderhandelen.

    Succes.

  • Wim Roest

    Een OR heeft ook recht op informatie (art.31), dus vraag gerust naar:

    • het opleidingsbeleid

    • het opleidingsbudget

    • verdeling van het budget

    • resultaten van het beleid

    • resultaat van het geïnvesteerde geld.

    Ervan uitgaande dat de basis van de opleidingsinspanningen in de CAO staan. Indien niet, is er sowieso een rol weggelegd voor de OR, lees instemming.

    Maar misschien nog belangrijker is, wat wil je als OR nu precies doen met deze informatie. Willen jullie het beleid beïnvloeden? Zo ja, is er een gewenste situatie die jullie als OR nastreven?