Vervallen van adv

  • appie

    Mag een onderneming ADVv verbeurt verklaren als deze voor een bepaalde datum niet zijn opgenomen?(in een kalender jaar)

    Ooit in een grijs verleden is volgens mij door medewerkers salaris ingeleverd voor ADV dit om meer mensen aan het werk te helpen.

    Gezien dat hiervoor salaris is ingeleverd lijkt het mij niet juist dat een ondernemer ADV verbeurd verklaard.

    Wat mag wel en wat mag niet ik ben benieuwd

  • Dirk.D.

    Beste,

    “Verbeurt verklaren ADV” ??, = (is gelijk aan) korting op salaris, en dus een overtreding van de aok/cao en tja dat is “afdwingbaar”

    Uitbetalen mag wel, en dan wel als “overwerk” (als het meer is dan de gebruikelijke 36/40 uren)

    Ook mag een werkgever onder de huidige wetgeving deze uren op “levensloop” of “spaarloon” zetten, als de werknemer dit aangeeft

    Na vijf kalender jaren zonder “opnames” mogen de boven wettelijke (vierweken vacantie/snipper per jaar- en dan wat hier boven uitsteekt) worden “ingehouden” (kunnen de rechten vervalllen) niet eerder

    Echter.. tenzij…. een CAO/AOK en/of afspraak ondernemingsraad/PVT zich hier tegen verzetten…

    Groet

    Dirk.D.

  • Ad de Beer

    Ja, ADV recht vervalt aan het einde van een periode, gewoon even de wet en de CAO nalezen, daar staat het duidelijk in.

    Ad de Beer

  • Ad van Wolferen

    Hier gaat het niet om ADV (want dat is arbeidsduurverkorting). De normweek in de sociale werkvoorziening (want daar gaat het hier over) is 36 uur, en dat is vastgelegd in de CAO. Werkt men meer dan dat dan is dat verlenging en geen verkorting van de arbeidsduur. Het recht op compensatie vervalt niet want het gaat om gewerkte uren. De werkgever zal ze moeten uitbetalen, in een tijd-voor-tijd regeling dan wel een tijd-voor-geld regeling moeten uitkeren en desnoods kan een deel hiervan in een levensloopregeling worden opgenomen. Verbeurd verklaren zou neerkomen op het niet uitbetalen op wat voor wijze dan ook van gewerkte uren. Dat kan en mag niet.

    drs. A.W. van Wolferen

    beleidsadviseur sociale werkvoorziening, ABVAKABO FNV

  • Dirk.D.

    Beste,

    Inderdaad zoals u schrijft, echter.. de “claim” dient dan wel voor het verstrijken van die vijf jaren, aangetekend gegeven worden, wil er “rechtskracht” aanworden ontleent.. toch?.

    Groet

    Dirk.D.

  • A.W. van Wolferen

    Ik neem aan dat het gaat om de claim op gespaarde verlofdagen (ook wel bekend als verlofstuwmeer). Dat moet in de regel binnen vijf jaar opgenomen zijn. Maar let wel: als u gaat opnemen begint u met die dagen die al het langste staan (dus bijvoorbeeld de verlofdagen van vier of vijf jaar geleden). Dat is natuurlijk een papieren kwestie maar het voorkomt dat aan u dagen ontnomen worden. Dus op papier vastleggen welke dagen worden opgenomen. Verder moet vaststaan dat de werkgever u voldoende ruimte heeft gegeven om die dagen op te nemen, met andere woorden: als u een verlofstuwmeer heeft omdat uw werkgever het opnemen van verlof ontmoedigde dan kan ook de redelijkheid van die vijfjarentermijn discutabel worden. Dit zijn uitgelezen kwesties voor ondernemingsraden. Leden van vakbonden kunnen in geval van problemen met de werkgever hierover een beroep doen op hun bond voor bijstand.