OR NA FUSSIE

  • roger

    Per 1 juli zijn wij een gefuseerde organisatie. Er zijn twee ondernemingsraden bij betrokken ( 8 leden en 17 leden). Nu vinden sommige leden dit een grote OR en willen voor de tussentijd tot de nieuwe verkiezingen een platform samenstellen voor het overleg met de ondernemer. Dit platform zou dan uit 11 leden bestaan.

    In het fussieadvies is overengeekomen dat de meddezeggenschap door de beide ondernemingsraden gezamentlijk wordt gedaan tot aan nieuwe verkiezingen.

    Daardoor zouden bepaalde leden niet kunnen deelnemen aan de overlegvergadering.

    Het platform zou verder geen zelfstandige besluiten kunnen nemen.

    Graag wat meningen,

    Dank je

  • Henk

    Roger,

    Het lijkt mij voor de hand te liggen om je aan de gemaakte afspraken te houden. Dat is een gezamenlijke of gemeenschappelijke OR tot de volgende verkiezing. Ik weet niet hoe het bedrijf er nu uit ziet, maar kan me voorstellen dat een omvang van 11 leden voor deze GOR wenselijk is. Deze leden komen uit debestaande ondernemingsraden en hebben de plicht die te informeren over de besluiten in de GOR. Je zult over deze structuur bij voorkeur tezamen (beide OR-en) het eens moeten zijn. Ook moet je overeeenstemming bereiken over de nieuwe OR. (Kiesgroepen, fracties of personensttelsel, zittingstermijn, rol vakbonden, enz.) In het andere geval beslist de bestuurder wat hem het beste lijkt.

    Henk

  • Hen

    Ben het met voorgaande reactie eens. Hou je aan de gemaakte afspraken. Een platform zonder besluitmandaat heeft geen (formele) poot om op te staan in het overleg. Dan zou er een apart reglement moeten komen voor dit orgaan. Of: er moet zoveel vertrouwen in elkaar bestaan dat je dit platform het overleg toevertrouwt. Dat kan natuurlijk ook.

    Natuurlijk is het handiger voor de bestuurder om met zo min mogelijk mensen om de tafel te zitten. Maar dan had hier bij de fusievorming al eerder over gesproken moeten worden. Wat was toen de reden om die optie niet te kiezen? Zijn jullie de fusie aangegaan zonder externe juridische ondersteuning?

    Dat nu een paar OR-leden dit handiger vinden, een kleiner overleg, is enerzijds ook wel te begrijpen: hoe minder monden, hoe minder debat. Aan de andere kant: bij een goede voorzitter en vergaderdiscipline onder de anderen moet dit toch kunnen?

  • Irene

    Ben het met voorgaande reacties eens. Afspraak is afspraak.

    Voor wat betreft het probleem dat niet alle OR-leden mee kunnen naar de OV. Je schrijft dat het platform geen zelfstandige besluiten kan nemen en derhalve zal terugkoppeling naar de ondernemingsraden noodzakelijk zijn. Wanneer jullie ervoor zorgdragen dat deze communicatie goed is geregeld maakt het m.i. niet zoveel uit dat niet iedereen bij de overlegvergadering aanwezig is.

    Wanneer zijn de verkiezingen?

    Weten jullie al hoe de medezeggenschap eruit gaat zien. Een ondernemingsraad, twee ondernemingsraden met een COR, onderdeelcommissies op locaties en een ondernemingsraad. Ben erg benieuwd.

    Groet, IRene