hepatitis B vaccinatie

  • Irene

    Hallo,

    Wanneer werkgever medewerker in de gelegenheid stelt zich te laten vaccineren tegen Hepatitis B en de medewerker weigert kan werkgever dan stellen dat werkgever niet aansprakelijk kan worden gesteld bij eventele besmetting.

    Het is me helder dat niet de werkgever hierover uiteindelijk oordeelt maar de rechter. Maar toch wil ik graag antwoord op de volgende vraag.

    Weet iemand hoe dit juridisch in elkaar steekt.

    Bedankt alvast, Irene

  • phmp

    Dit is erg kort door de bocht.

    Werkgever is niet ontslagen van de plicht om zoveel mogelijk uit te sluiten dat werknemer besmet kan raken, ook wanneer hij eenmaal gevaccineerd is (de zgn. zorgplicht).

    Wel is het zo, dat het aanbieden van vaccinatie onderdeel kan uitmaken van die zorgplicht. Als werknemer weigert, moet werkgever duidelijk maken wat de gevolgen kunnen zijn. Werkgever zal dit opslaan in het personeelsdossier van werknemer.

    Mocht werknemer later besmet raken, dan zal hij (indien hij geleden schade wenst te verhalen op werkgever) aannemelijk moeten maken dat werkgever tekortgeschoten is in die zorgplicht. Dat zal waarschijnlijk tamelijk moeilijk worden als hij geweigerd heeft zich te laten vaccineren, terwijl werkgever dit had aangeboden en tevens op de gevaren van de weigering had gewezen.

    Overigens staat het iedereen vrij om zich niet aansprakelijk te stellen. Meestal is dat echter hele grote onzin. Want men stelt zichzelf niet aansprakelijk, dat doet iemand anders. Dus laat je in het algemeen nooit met een kluitje in het riet sturen door mensen die “zichzelf niet aansprakelijk stellen”.

    In dit geval ook: de werkgever kan zich nooit onttrekken aan die zorgplicht. Maar als hij voldoende heeft gedaan om die zorgplicht uit te voeren, dan heeft degene die daartegen wil opkomen een lastig probleem. Dat is echter niet hetzelfde als “niet aansprakelijk stellen”. Ik hoop dat dit zo duidelijk genoeg is.

  • Wim Roest

    Precies het goede antwoord.

    Maar er zijn ook morele componenten. Net zoals bij bescherming middelen kan het niet zo zijn dat de werknemer maar wat doet onder het motto als iets uiteindelijk toch mis gaat is toch de werkgever de klos.

    Deze houding doet onrecht aan de opgebouwde zorgplicht binnen de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Naast de zorgplicht van de werkgever is er een morele plicht bij de werknemer om daar serieus mee om te gaan om zich optimaal te beschermen.