verplicht naar andere locatie (casus 2)

  • Hans

    Onze afdeling is wegens uitbreiding van personeel uit zijn jas aan het groeien. Er is geen plaats meer voor de nieuwe medewerkers, het management wil echter de afdeling apersé ls geheel op een locatie hebben, liefst ook nog onder één dak.

    Verschillende mogelijkheden zijn al onderzocht, nu denkt men na over de optie om de gehele afdeling te verplaatsen naar een andere locatie, 30 kilometer verwijderd van de huidige locatie. Dat dit consequenties heeft voor de medewerkers is evident.

    Kan men deze verhuizing ‘zomaar’ doorvoeren? Heeft de O.R. hierin bepaalde rechten? Is men verplicht om medewerkers tegemoet te komen in de extra te maken reisonkosten e.d.?

  • Hen

    Om casus 2 uit te werken, kun je o.a. gebruik maken van de gegevens van casus 1 :)

    En verder: www.arbeidsrechter.nl, verhuizen.

    En: praktijkboek arbeidsrecht.

  • Dirk.D.

    Beste,

    Zie Hen en hier onder…….

    Dirk.D.

  • Hans

    Bij onderstaande casus is e.e.a. het gevolg van een fusie, dat is bij ons niet het geval. Maakt dit nog verschil voor onze rechtspositie?

    In de arbeidsovereenkomst wordt niet gesproken over een bepaalde locatie, kan er dan toch gesproken worden over een wijziging in de arbeidsovereenkomst? Overigens heeft wel iedereen een bepaalde ‘standplaats’ op basis waarvan reisonkostenvergoedingen berekend worden, kunnen we daar dan rechten aan ontlenen?

    Alvast bedankt.

  • Irene

    Nee, niet echt.

    Wel hebben de medewekers recht op een km vergoeding welke dan wordt afgebouwd over een termijn van 3 of 5 jaar. Ben wel benieuwd hoe dit nu gecommuniceerd wordt richting zowel de medewerkers als de OR. Worden de medewerkers bij het uitdenken van oplossingen betrokken? Hebben medewerkers zelf een goede of in ieder geval een betere oplossing? Zijn er volgens de medewerkers of wellicht de OR alternatieven te bedenken die op niet zo veel weerstand stuiten?

    Groet, Irene

  • Hans

    Nee, medewerkers denken niet mee. Er wordt niets gevraagd en weinig gezegd. We weten dat hier aan gewerkt wordt maar we horen weinig nieuws over de stand van zaken. Ik vraag regelmatig naar de ontwikkelingen maar die nieuwsgierigheid wordt zeker niet gestimuleerd. Overigens zien wij wel dat de mogelijkheden op de huidige locatie nihil zijn als de afdeling als geheel gehuisvest moet blijven. Tenzij er overgegaan zou worden tot een zeer grondige verbouwing. Wat ook duur zou worden en veel tijd zou vergen.

    Ik heb vanmorgen nog eens gevraagd of de OR hierbij betrokken wordt en kreeg als antwoord dat dit niet nodig is omdat het geen reorganisatie betreft maar alleen een veranderding van locatie?

  • Dirk.D.

    Beste,

    Dan moet je even vragen aan “die OR” wat artikel 25 lid F…

    Artikel 25 (WOR)

    1. De Ondernemingsraad wordt door de ondernemer in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over elk door hem voorgenomen besluit tot:

    f. wijziging van de plaats waar de onderneming haar werkzaamheden uitoefent:

    En zonder moeilijk te doen zit je OR er naast..

    Groet

    Dirk.D..

  • Hans

    Oké, dank je.