rechten verworven

  • post

    Al 6 jaar draai ik avonddiensten in de zorg. Nu wil de werkgever mij in gaan roosteren voor alle diensten omdat ik geen vast contract heb voor alleen avonddiensten. Kan ik dan aanspraak doen op verworven rechten? Dagdiensten kunnen prive gezien op dit moment nog niet vandaar dat ik uitsluitend avond draai.

    Alvast bedankt voor de reactie

  • Irene Ouwersloot

    Wanneer dit niet beschreven staat in je arbeidsovereenkomst dan kan werkgever dit van je vragen.

    Wel zou het in goed overleg moeten.

    En m.b.t. verworven rechten moet ik je teleurstellen. Ze bestaan niet.

    Probeer in gesprek te gaan met je werkgever en leg de sitiuatie uit. Wellicht komen jullie samen tot een passende oplossing.

    Succes, Irene

  • Ronald.

    Hallo Irene,

    ik weet….het is in het verleden al eens meer te lezen geweest dat “verworven recht” niet bestaat…Maar.., ik snap dat nog steeds niet helemaal…

    In de WOR staat dacht ik toch duidelijk dat ook bepaalde onbeschreven regels, als die wel degelijk in het verleden ,aantoonbaar gedurende een langere tijd , op een bepaalde zijn toegepast, als “regeling” moeten worden gezien…

    Ook buiten de WOR bestaat zoiets volgens mij…bv. het “Recht op overpad”…etc.

    Ik beschouw dat soort zaken eigenlijk ook als een verworven recht…

    Misschien zit ik wel helemaal verkeerd te denken….maar daarom tik ik nu dus…!!

    Groetjes,

    Ronald.

  • Adri ®

    Post,

    Of sprake is van een verworven recht, hangt af van de omstandigheden per geval waarbij de duur van het dienstverband een belangrijke rol speelt.

    Het gaat meer over “bonnussen” en niet diensten want je kan alleen spraak maken op een vaste diensten als het schriftelijk overeengekomen is. Staat er in je contract dat je avonddiensten draait, dan kan je werkgever het niet zomaar veranderen omdat eenzijdige wijziging van een arbeidsovereenkomst niet toegestaan is.

    Als het gaat om de toelage dat je om de avonddiensten te draaien krijgt, kan je aanspraak maken op een overbruggingsregeling, afbouwen dus.

    Hieronder is een toelichtingsartikel:

    "Het denkbeeld van ‘verworven rechten’ is aansprekend genoeg, maar het geven van een vuurvaste definitie is iets anders. Wanneer gaat een gunst over in een recht? Ligt dat aan het aantal jaren dat de gunst is verleend? Aan de omvang? Aan de frequentie? Aan de grootte van de begunstigde groep, of het materiële belang dat er voor de begunstigde(n) mee gemoeid is?

    Het enige antwoord is dat hierover niets in de wet staat, en dat het altijd van de omstandigheden zal blijven afhangen. Als een situatie zoals hier beschreven drie jaar heeft voortgeduurd, dan hebben we het nog niet meteen over een verworven recht, daar is meer voor nodig.

    Anders ligt het als het al tien jaar gebeurt, of zo lang als iedereen in het bedrijf zich kan herinneren. We kunnen dus wel zeggen: hoe langer een gunst al is verleend, en hoe vanzelfsprekender, hoe meer we kunnen spreken van een vaststaand beleid en dus van verworven rechten.

    Er is een vergelijkbare kwestie die zich de afgelopen periode geregeld voordeed. Bedrijven die gewend waren om jaar in, jaar uit eindejaarsuitkeringen te geven, zagen daar ineens vanaf vanwege de financiële resultaten. Zelfs al is de eindejaarsuitkering al wel eens eerder in een minder jaar toch uitbetaald, dan nog is de conclusie niet meteen dat er sprake is van een vaststaand beleid. Misschien heeft de werkgever in die eerdere gevallen wel duidelijk gezegd dat het een aardigheidje moest blijven en niet als een recht mocht worden uitgelegd.

    En als het wél om een verworven recht gaat? Dán moeten we gaan spreken van een eenzijdige wijziging van een arbeidsvoorwaarde. Met alle vervolgvragen van dien: geldt er een eenzijdig wijzigingsbeding? Zo nee: gaan individuele werknemers akkoord? Zo nee: is het belang van de werkgever zwaarwegend genoeg? "

    Bron: PW Vakblad

    Auteur: Bernard van Lammeren

    Datum: 27 maart 2004

  • Irene

    Dat dacht ik ook. Maar gebleken is dat dit een wassen neus is. Staan zaken niet beschreven in de arbeidsovereenkomst dan heb je juridisch gezien geen poot om op te staan. Daarom wijs ik medewerkers er altijd op om dingen die belangrijk zijn voor/van belang zijn voor etc op te nemen in de arbeidsovereenkomst.

    Stel je wordt aangenomen om nachtdiensten te werken waar ligt dan het probleem dit op te laten nemen in je arbeidsovereenkomst? Eenmaal vastgelegd kan geen werkgever er meer omheen.

    Groet, Irene

  • Hen

    Leuk te constateren dat je dit inmiddels ook zo ziet :)

    Toch enige nuancering, denk ik, op zijn plek: alles kan vastgelegd zijn in een arbeidsovereenkomst, maar onder het motto (of mom? net zo het uitkomt) van voortschrijdend inzicht en daarbij de nodige argumenten kan een werkgever altijd proberen van de afspraak af te komen. Hij zal dat in goed overleg moeten doen, maar het is niet gezegd dat de werknemer dan altijd gelijk krijgt.

  • Annelies

    Wettelijk heb je helaas geen poot om op te staan, maar je kunt wel staan op een overgangsperiode om dingen te gaan regelen. In ons ziekenhuis wordt in de praktijk een ruime termijn van 6 a 9 maanden gehanteerd.

    Annelies

  • Irene

    Ik kan me natuurlijk vergissen maar volgens mij kan een arbeidsovereekomst nooit eenzijdig worden gewijzigd. Ook niet door een werkgever.

    Irene

  • Hen

    Heel veel kan, maar heel veel mag misschien niet. Ik wil ze de kost niet geven die het wel proberen, en voor elkaar krijgen. De goede werkgever zal een a.o. waarschijnlijk ook niet eenzijdig wijzigen.

  • Annelies

    In OR Rendement (februari 2006) staat bij “Vraag 'n antwoord” een soortgelijke vraag. Volgens hun informatie kan een werkgever niet zonder meer werkroosters aanpassen. Ze baseren zich hierbij op een uitspraak van de Kantonrechter Rotterdam, 31 oktober 2005, zaaknr. 672729.

    groet,

    Annelies