Onderstaand de link naar wetgeving over arbo. Art. 12 spreekt alleen over vooraf overleg met de OR. (Veel artikelen uit deze wet geven de rechten van de OR aan. Zie daar.) Maar: hier is nog geen sprake van overeenstemming, of in overleg met (dus: met instemming van).
http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/sessioned/browsercheck/continuation=14667-002/session=925010628391973/action=javascript-result/javascript=yes
De WOR geeft in artikel 27 aan:
d: de ondernemer behoeft de instemming van de OR voor … een regeling op het gebied van de arbo, ziekteverzuim, of reintegratiebeleid,
h: bedrijfsmaatschappelijk werk
j: behandeling van klachten
Een toelichting wat hieronder valt, wordt in "Inzicht in de OR', door F. Vink gegeven. Zie blz. 144. Echter: dit is niet in de wettekst opgenomen. En daarmee voor discussie vatbaar en interpretabel. Zeker het onderdeel over de preventiemedewerker: net nieuw. Aan de andere kant: Vink is een mr. in de rechten en zal zoiets niet uit zijn duim zuigen. Hij heeft waarschijnlijk de lijn van jurisprudentie gevolgd.
Wat wel mee kan spelen is een verwijzing in het OR-jaarboek, naar een blz. 19 uit een Memorie van Toelichting op de WOR (Tweede Kamer, vergaderjaar 1997 - 1998, 25 879, nr. 3). Daarin wordt gespecificeerd wat onder het instemmingsrecht van de OR valt.
"Het inst recht van OR en pvt, alsmede adviesrecht van werknemers bij ontbreken van een OR of pvt, geldt zoals gememoreerd voor alle regelingen op het gehele terrein van het arbeidsomstandighedenbeleid van het bedrijf. Daaronder vallen dus ook meer specifieke punten, zoals:
- de RI&E en het daartoe behorende plan van aanpak
- …
- de wijze waarop de deskundige bijstand wordt ingericht (dit betreft onder meer het contract met de arbodienst)
- het aanwijzen van bedrijfshulpverleners …
"
In die MvT staat dus ook niet dat de OR instemming heeft op het arbobeleid an sich, of wijzigingen daarop. Dus:
- als de werkgever meldt dat hij geen arbobeleid voert, is dat ook een stukje beleid.
- als de werkgever meldt dat hij arbobeleid wil invoeren, voert hij voorafgaand aan de invoering ervan, overleg met de OR; over ELKE regeling daaruit voortvloeiend, behoeft hij de instemming van de OR; welke regelingen dat zijn, is terug te vinden in de arbowet zelf. Art. 27 geeft verder aan: elke vaststelling, wijziging of intrekking van …
Ik zou niet weten, waar nog te vinden is, dat het arbobeleid op zich instemmingsplichtig is. Het overleg voorafgaand aan de vaststelling daarvan wel. Als je dan concludeert dat het veel kabaal en weinig inhoud heeft (dus geen concrete uitvoeringszaken voorstelt), kun je er over onderhandelen.
Wat me veel belangrijker lijkt echter, is: hoe goed kunnen jullie als OR argumenten aandragen, op basis waarvan de werkgever kan besluiten een goed arbobeleid te ondersteunen. En: als jullie dit als OR van de grond willen krijgen de tip: ga vooral met een goede trainer dit onderwerp eens uitdiepen. Er zijn genoeg themadagen, of op-maat cursussen die hier aandacht aan besteden. En aan de rol die de OR erbij kan spelen.
Wil je toch meer wettelijke info: neem dan eens contact op met je bedrijfscommissie en vraag welke interpretatie die geeft aan art. 27 van de WOR, lid d. Mocht je ooit je werkgever ergens mee om de oren willen slaan, dan kan dat toch alleen nadat je er met de bedrijfscommissie over hebt gesproken. Die kun je ook telefonisch benaderen.
Succes.