vrije lijsters bij OR verkiezingen

  • henk

    Bij ons komen de verkiezingen er aan.

    Wij hebben bijna 200 werknemers. Uitgerekend hebben we, mbv hetgeen in de WOR staat, dat de vrije lijsters 24 handtekeningen nodig hebben om zich kandidaat te kunnen stellen.

    De vorige verkiezingen bleek dat niet haalbaar voor zo'n persoon.

    Mogen we het getal van 24 naar beneden bijstellen? Ik kan dat niet echt uit de WOR halen.

    Henk

  • John de Wijze

    Je mag dat aanpassen naar aanleiding van het eigen OR reglement. Daar waarin dit reglement niet voorziet beslist de zittende OR.

    Zoek uit hoeveel van de werknemers lid zijn van een vakbond. Deze mederwerkers zouden worden geacht te stemmen op een vakbondslid.

    Van de overige niet vakbondsleden en de kandidaten uit de vrijelijst komt een getal van voorkeurstemmen. Het is ook niet logies dat 6 niet georganiseerde kandidaten elk 24 voorkeur stemmen moeten hebben om een vrijelijst te mogen voeren. In dat geval zou iedere medewerker in uw bedrijf zijn voorkeur stem al hebben gegeven en is / zijn OR verkeizingen niet meer nodig. Die zijn dan al geweest.

  • appie

    Omtrent de vrije lijst heb ik nog een vraag, dit doordat er over enkele maanden bij ons ook verkiezingen plaats vinden.

    Stel iemand heeft op de vrije lijst voldoende handtekeningen verzameld om deel te mogen nemen aan de verkiezingen.

    Moeten de personen die op de vrjelijst getekend hebben dan vervolgens ook nog uitbrengen? of is het plaatsen van hun handtekening dit al voldoende om evt zitting te nemen.

  • henk

    Nu, dit weet ik dus wel.

    De handtekening is niet bedoeld als verkiezingsstem.

    Dus alleen ter ondersteuning om je verkiesbaar te stellen.

    Kan ook niet. De verkiezing behoort volstrekt anoniem te blijven. Zelfs de verkiezingscie mag niet weten wie op wie gestemd heeft.

    Henk.

  • Henk

    Je raakt een van de minder goed geregelde zaken uit de WOR. Indertijd is dit zo geformuleerd om de vakbonden een voorkeurspositie te bezorgen. Dit werkt inderdaad belemmerend naar niet vakbondsleden.

    Het aantal benodigde handtekeningen is 1/3e deel met een maximum van 30. Vakbondsleden tellen nadrukkelijk niet mee. Het lidmaatschap van een vakbond is echter geen openbaar gegeven. Je bent dus niet in staat om dit goed te controleren. Alleen vakbondsbestuurders kunnen dus een eventuele vrije kandidaat weren.

    Bedrijven van circa 90 medewerkers kunnen maximaal drie kandidaten via de vrije lijsten kandideren. Daarna heeft elke (niet vakbondslid) medewerker al wel op een van die drie lijsten getekend.

    Jouw bedrijf heeft 200 medewerkers. Je moet de vakbonden informeren over het verkiezingstraject, ze vragen kandidaten te stellen en ze vragen om de ledenlijst om de kandidaatstelling van vrije lijsten te kunnen controleren. Dit laatste krijg je dus niet, hooguit ontvang je een getal van het aantal leden dat zij zeggen te hebben in jouw bedrijf. 3x24=72 ongeorganiseerden en 128 vakbondsleden. Als die ledenlijst niet wordt verstrekt zijn alle handtekeningen op de vrije lijst geldig. Een kandidaat kan dan achteraf niet worden geweerd omdat er vakbondsleden op zijn kandidaatstelling staan.

    Henk

    Dit is te omzeilen door met meerdere kandidaten via één vrije lijst te kandideren.

    De secretaris van de OR of de verkiezingscommissie zou e.e.a. kunnen coördineren.

  • henk

    Henk,

    Een leuk en moeilijk verhaal. Maar geen duidelijk antwoord op de vraag.

    Mogen we afwijken van de WOR, naar beneden toe?

    Henk.

    PS lijkt wel of ik mezelf aan het bezig houden door met een naamgenoot te communiceren.

  • Henk Eisink

    Minimaal eenderde deel of maximaal 30 handtekeningen is een formeel wettelijk gegeven, waarvan je niet af mag wijken, helaas. Als OR mag je in het reglement geen ander draagvlak vereisen, niet naar boven en niet naar beneden.

    Ave, Henk