levensloopregeling, instemming?

  • Els

    Ik heb gelezen dat instemming van de OR vereist is voor het spaardeel van de levensloopregeling, en niet voor het verlofdeel.

    Wat betekent dat in de praktijk, mag de werkgever zelf alle voorwaarden neerleggen wanneer iemand verlof op mag nemen, voor hoelang, etc. maar moet de OR wel akkoord waar evt een collectieve regeling wordt afgelsoten, hoe moet ik dat zien in de praktijk?

    bedankt voor het meedenken,

    Els.

  • Lida Venema

    Els,

    Alleen voor een reglement voor de levensloop is een instemmingsaanvraag nodig.

    Dus alle voorwaarden die hierin genoemd worden zijn in overleg met de OR, eens met de voorwaarden…akkoord: instemming. Niet eens….dan geen instemming of uit onderhandelen.

    De OR heeft geen bemoeiennis met een eventuele collectiviteit…..het is iedere werknemer z'n eigen beslissing waar hij zijn levensloopregeling onderbrengt.

    Gaat je werkgever bepaalde bestaande verlofregelingen wijzigen (behalve die bij wet bepaald zijn),vanwege die levensloop….dan ook art.27

    Succes en groet,

    Lida

  • John de Wijze

    De werknemer bepaalt hoe de levensloop wordt ingezet in geld. Maaaaaaaaaar de werkegever bepaalt wanneer langdurig verlof (on)mogelijk is.

    Een jaar sabitical opnemen heeft ook voor de werkgever behoorlijke gevolgen.

    levensloop……..nooit aan beginnen. Het lijkt heel mooi, tot dat men er goed aan gaat rekenen. Staar niet blind op mooie verhalen uit Den Haag. Kijk vandaag in uw batig saldo.

    Zet uw geld op een andere wijze in met beheer door uw zelf

  • Lida Venema

    Amen! Helemaal met je eens, maaaaaaaaaaaaaarrrrrrrr als de werkgever de levensloop gaat aanbieden en er een “mooi” reglement bij gaat horen…..dan…moet de OR niet weglopen voor die verantwoordelijkheid en het er beste zien in te krijgen.

    Van Den Haag zullen we nog veel meer horen, de Geus is al weer bezig! (heeft geen tijd voor een sabatical!)

    Groet,

    Lida

  • John de Wijze

    Nee de OR. moet inderdaad niet weglopen voor de verantwoodelijkheid.

    Gewoon het personeel beschermen door te adviseren geen levensloop regeling te maken.

    Het personeel buitengewoon goed voorlichten over de , in mijn ogen, alleen negatieve zaken van de levensloop.

    De grootste negatieve kant, net als bij fietsenplannen en PC prive ( uit het verleden)

    Het bruto salaris daalt dus ook het coordinatieloon SVW. Wanneer een deelnemer werkloos wordt betaald hij wederom het gelag ………een lagere uitkering. Wie is daar beter mee…………..AJ de Geus en de Ned. staat.

  • Lida Venema

    John,

    Sparen in de Levensloopregeling heeft geen invloed op de hoogte van een eventuele uitkering, b.v. WW of WAO/WIA. Er wordt gekeken bij de berekening naar het loon INCLUSIEF het gespaarde bedrag in de Levensloopregeling.

    Bij het voorbeeld Fietsenplan, PC-privé ligt dat iderdaad anders, dit heeft wel invloed op een eventuele uitkering.

    Groet,

    Lida