aanpassen werktijden

  • Lars

    Hallo,

    Twee zaken waar ik graag de mening van anderen zou horen:

    Ten eerste: indien er aanpassing plaats vindt in werktijden en daarover zijn afspraken gemaakt met de OR, is de werkgever wettelijk verplicht deze aanpassing schriftelijk aan de indiviuele werknemer mede te delen?

    Ten tweede: In de arbeidstijdenwet staat dat er tussen het melden en aanvang nieuwe werktijden een periode geldt van 28 dagen. Echter in de voor mij geldende CAO staat dat dit minimaal 4 en maximaal 28 is, afhankelijk van de afspraken die werkgevers en werknemers over deze termijn maken (en niet gemaakt zijn).

    Waaraan dient de werkgever zich nou te houden? De CAO of de ATW?

    Alvast bedankt.

    Lars

  • mario

    Iedere onderneming heeft zijn eigen regels ten aanzien van werktijden. Artikel 27, lid 1b van de WOR regelt het instemmingsrecht van de OR voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van een werktijdregeling. Onder een werktijdregeling vallen:· Dienstroosters · Arbeidstijdverkorting (ATV) · Begin- en eindtijden · Pauzes · Ploegendiensten · Overwerk · Deeltijdarbeid · Flexibele arbeidstijden en thuiswerken De werktijdregeling mag niet in strijd zijn met een aantal wetten en regelingen. Het betreft hier:· ArbeidstijdenwetAls uitgangspunt geldt de standaardregeling. De wet biedt ondernemers en medewerkers de mogelijkheid om, in overleg en binnen duidelijke bepaalde grenzen van deze standaardregeling af te wijken. Dit is de zogenaamde overlegregeling · ArbeidstijdenbesluitHet arbeidstijdenbesluit is een onderdeel van de Arbeidstijdenwet. Hierin staan algemene uitzonderingsmogelijkheden voor bijzondere situaties. Daarnaast staan er voor een aantal bijzondere sectoren uitzonderingsmogelijkheden. Voor de sector vervoer bestaat een apart arbeidstijdenbesluit · De Wet Aanpassing ArbeidsduurDeze wet regelt het recht van een individu op zowel een grotere als een kleinere deeltijdbaan. De werknemer mag volgens deze wet zelf een voorstel doen ten aanzien van de werktijden.

    verder kijk eens op www.fnvformaat.nl

    hoop dat je hier wat aan hebt

    mvg

    mario

  • mario

    verder geld ook nopg het volgende

    Toepassing van het instemmingsrecht betekent dat zowel de ondernemer als de OR zich dienen te houden aan de voorgeschreven instemmingsprocedure. De OR kan door de CAO of door een afspraak met de ondernemer (bijvoorbeeld in een ondernemingsovereenkomst), conform artikel 32 van de WOR een uitbreiding van bevoegdheden krijgen. Deze bevoegdheden gaan boven de bevoegdheden van de WOR uit.

    De positie van de individuele medewerker is van belang, ondanks de aanwezigheid van een OR in een onderneming. Rechten en verplichtingen van individuele medewerkers voortvloeiend uit arbeidsovereenkomsten en afspraken tussen ondernemer en de individuele medewerker kunnen niet teniet worden gedaan door de instemming van de OR. De individuele medewerker moet altijd zelf (stilzwijgend) instemmen met een wijziging. De ondernemer kan echter met medewerkers een schriftelijk beding aangaan, zodat de ondernemer de bevoegdheid krijgt een in de arbeidsovereenkomst voorkomende arbeidsvoorwaarde eenzijdig te wijzigen. Er moet ook in dat geval voor de ondernemer een zwaarwegend belang zijn om de wijziging eenzijdig te kunnen doorvoeren.

    mvg

  • Adri

    CAO regelingen zijn bovenwettelijke regelingen, dus boven ATW.

  • John de Wijze

    Niet allemaal hoor !!