ziekteverlof

  • appie

    Wij hebben net een nieuwe arbodienst met een voor ons bedrijf vernieuwende aanpak.

    Als je ziek bent meld je je niet ziek maar moet je ziekteverlof aanvragen.

    De werkleiding kan het niet met je ziektemelding eens zijn, waarop hij van mening kan zijn dat je niet ziek bent.De werkleiding kan je dan verzoeken om op het werk te komen,en of kan hij je mededelen dat je ook een paar dagen verlof kan opnemen om daarna het werk te hervatten.

    Nu zijn wij een WSW bedrijf waar veel medewerkers niet mondig genoeg zijn om een goed weer woord tegenover de leiding heeft, en vind er mogelijk manipulatie plaats. De eerste klachten zijn al binnen, maar de juistheid is niet te achterhalen.Het is hier de vraag wie verteld de waarheid de leiding of de werknemer

    Nu mijn vraag: Mag een werknemer van de werkleiding een schriftelijk advies verlangen omtrent zijn bevindingen van de ziektemelding.Dit lijkt mijzelf een goed instrument om discussie te voorkomen.Als de werkleiding kan bepalen of je ziek bent of verlof moet opnemen moet hij dit maar schriftelijk doen?(dat doet de arboarts ook)

    Ik ben benieuwd of anderen hier al ervaring mee hebbn en wat hiervoor en goede oplossing kan zijn, juist in ons WSW bedrijf.

  • Hen

    Nog meer goede discussie erover te krijgen via: www.arbo.startpagina.nl, AVR-discussie (linkerkolom), gespecialiseerd in arbo-aangelegenheden.

    Voor de link vanuit de medezeggenschap en hoe die ermee om kan gaan, kom ik er bij gelegenheid - nu even andere prioriteiten - op terug, als dit nog aan de orde is. Maar: daarvoor andere collega's die misschien vandaag wel in de gelegenheid zijn.

  • appie

    Hen,

    Zodra je tijd hebt gevonden om hier op terug te komen zou ik dat zeer op prijs stellen.

    Dit zal nog lang bij ons bedrijf aanhouden, WSW bedrijven zijn er doorgaans goed in om zaken op de lange baan te schuiven.Dit is cultuur no 1.

    In ieder geval al bedankt voor de verwijzing naar de arbo link.

  • marijke N

    Beste Appie,

    Als ik jouw verhaal lees dan komen er in eerste instantie een aantal vragen bij mij op:

    -Per 01-07-2005 is de Arbowetgeving veranderd, het kan dus zijn dat er het een en ander anders georganiseerd is binnen jullie bedrijf. Een ondernemer is wel verantwoordelijk voor het arbobeleid in zijn organisatie maar hoeft niet meer alle taken van een arbodienst af te nemen. De werkgever kan/mag dit zelf organiseren als hij maar aan de wettelijke verplichtingen voldoet.(Wet verbetering poortwachter, PAGO,Ri&E, preventiemedewerker, bedrijfsarts, ziekteverzuimbegeleiding, arbeidsomstandighedenspreekuur en dat alles getoetst door een kerndeskundige) Hij kan kiezen voor maatwerk (zelf organiseren)of vangnet (arbodienst) Als hij kiest voor maatwerk dan kan dit alleen met OVEREENSTEMMING met de OR.

    -Tot nog toe had en heeft de OR instemmingsrecht wat betreft arbo-aangelegenheden,de OR heeft het instemmingsrecht op de organisatie van de interne Arbo-zorg, WOR, art 27 d. Dus ook als er anders wordt omgegaan met de ziektewetspelregels (reglement ziekteverzuim) dan heeft de OR instemmingsrecht. Volgens mij bepaalt niet de Arbodienst hoe jullie spelregels bij de ziektemeldingen zijn maar jullie zelf, eventueel in overleg met de arbodienst.Verder is het de arboarts die beoordeelt of je ziek bent en niet de werkleiding.

    Ik vraag mij af of jullie als OR wel betrokken zijn geweest bij de arbo-organisatie in jullie bedrijf, je hebt instemming op: de keuze van arbodienst met wie jullie in zee gaan, het contract met de arbodienst, het reglement ziekteverzuim, de benoeming van de preventiemedewerker (niet wie het wordt) etc.

    Verder heb je recht op rechtstreeks kontakt en overleg met de arbdienst en zijn medewerkers (arboarts, arbeidsdeskundige, veiligheidsdeskundige)

  • Hen

    Misschien valt hier dit nog aan toe te voegen:

    het instemmingsrecht van de OR op een aantal genoemde zaken ligt ook besloten in een Memorie van Toelichting, Tweede Kamer, vergaderjaar 1997-1998, 25879, nr. 3, waarbij ook de ri&e, het aanwijzen van bedrijfshulpverleners, en nog enkele zijn genoemd.

    Verder geeft de arbowet zelf (tekst doornemen als je wilt weten welke) onderdelen aan, waarbij een OR betrokken dient te worden (o.a. het melden van bepaalde ongevallen).

    Echter: alles staat of valt bij de WIL van de werkgever, om ueberhaupt iets met de arbowet te doen in het kader van preventie, van welzijn van medewerkers.

    Vb: In mijn opleiding was in mijn groep maar bij een (van de ca. 25!), en dan een grote zorginstelling, arbo goed geregeld, op papier in elk geval!

    Vervolgens: als je als OR-lid hier iets aan wilt veranderen, d.w.z. dat ook zaken goed verankerd worden (maar laat ze eerst eens op het overleg komen), zul je dat als gehele OR moeten vinden, anders bereik je nog niets.

    Ik zie dat je op de arbo-pagina een reeks aan antwoorden hebt gekregen. Als dit voor een opleiding zou zijn, zou er een stelling mee behandeld kunnen worden!

    Om even terug naar de vraag of een werknemer iets op schrift mag verlangen: dan zit je volgens mij bij gewoon recht: iedereen MAG alles vragen, of hij een antwoord krijgt is de vraag. Of je daar in jouw casus, iets aan hebt is de vraag. Als het principe al niet goed is (de werkgever beoordeelt ziek zijn), waar wil je je dan op baseren als je voor je recht wilt gaan en het niet krijgt? Ofwel: m.i. zou in zo'n geval het principe aangekaart en aangevochten moeten worden, en niet wat je er eventueel als remedie voor zoekt. Doe je het andersom, is het dan niet zo dat je eigenlijk het principe voor goed verslijt?

  • Dirk.D.

    Beste,

    Wij hebben het hier over “arbeids ongeschiktheid door ziekte” en wat een werkgever wel of niet van jouw verlangd is zijn/haar probleem, en niet dat van de zieke…(werkgever is gehouden tot “loon doorbetaling”)

    Het enige wat je behoeft te melden is dat je “ziek” bent, puntuit,! niet meer en niet minder…

    En wat sommige werekgevers ook willen weten,? is wat je mankeerd, hoe je schoonmoeder heet, en of je gisteren al niet aan het werk kon .???

    Dit zijn zaken die gaan de werkgever absoluut niets aan, hier voor heeft deze werkgever op enige wijze een “ARBO arts” indienst (via een ARBO dienst en/of voor eigen bedrijf)

    Wat uw werkgever ook beweerd, het medisch geheim is niet zijn/haar zaak, en over “verlof” vragen ??? je bent “arbeids ongeschikt” en in overleg met (op z'n minst) de ARBO arts, en eventueel uw leidingevende, kunt u wel of niet “aangepast” werk gaan doen..

    Vaak is de achtergrond van zo'n beleid (ook bij ons) om de zieke werknemer in “gesprek” te laten zijn met de leiding, zodat er een beeld kan ontstaan van “wederzijds vertrouwen” wat goed is voor het bedrijf met z'n werknemers en alles wat er bij hoort..

    Een gevleugelde leuze is “Ziek zijn overkomt je, verzuim is een keuze” ( Falke en verbaan) echter die keuze ligt niet bij de werkgever, maar bij de zieke, waarbij achter af getoetst kan worden of inderdaad iemand “arbeids ongeschikt” was.. (ARBO arts)

    Eigenlijk is het niet eens zo'n gek systeem, echter het staat en valt met het vertrouwen in de leiding (en het omgaan met, door de leiding) of het werkt ja dan nee..

    Dus resumé: de ziekte wet (WUBLZ) spreekt niet over “verlof” maar over arbeids ongeschiktheid door ziekte.

    Groet

    Dirk.D.