Zorg –> is er een CAO en zo ja, meldt die hierover iets (CAO-ziekenhuizen: bv. in een bijlage A, het Statuut Sociaal Beleid)?
Daarbij wordt het als aandachtsgebied gezien in een statuut, “dat als richtsnoer wordt gezien waarlangs het sociaal beleid in de instellingen zich met name in het overleg tussen werkgever en ondernemingsraad behoort te ontwikkelen”. Ofwel: geen wet- of regelgeving, maar een norm. Uitwerking daarvan in overleg met de OR (interpretatie van “in overleg met” = “met instemming van” vlgs diezelfde CAO). Vervolgens heeft de OR instemmingsrecht (art. 27 WOR, lid i) op een (wijziging in de) regeling werkoverleg (ALS die er komt/is). En bevordert de OR “naar vermogen het werkoverleg” volgens art. 28 WOR.
Ofwel: geen wet- of regelgeving conform CAO, maar wel een normering ingeval CAO ziekenhuizen. Een andere CAO kan andere zaken bepalen. Bij een normering kunnen (hoeft niet) afspraken gemaakt worden. Kwestie van argumenteren. Misschien is er bij jullie een regeling. Is die er niet, dan is het misschien een idee om de OR (ALS die er is) te vragen, of ze een regeling voor kunnen stellen. Daarbij is het dan wel raadzaam dat de achterban betrokken wordt bij zo'n regeling. Voors en tegens inventariseren –> OR weegt deze en bespreekt ze met de bestuurder.