werkbespreking

  • W.Post

    Is er een regeling omtrent werkbesprekingen? Ik werk in de avonddienst in de zorg. Wanneer er een werkbespreking is, zul je daar voor terug moeten komen. Het vervelende is dat je de uren in je eigen tijd zit. Je krijgt je uren niet terug. Komt dit vaker voor en kun je hier iets aan veranderen?

  • Henk

    Dit komt vaker voor maar is daarom nog niet gewoon. Is er een regeling werkoverleg en is die met instemming van de OR vastgesteld? Daar zal dit dan in moeten staan. Als de werkgever vindt dat iedereen erbij moet zijn, dan vindt het plaats onder werktijd en dan kun je die uren compenceren.

    Succes

  • Ad de Beer

    geen wettelijke regeling.

    Maar er zal wel een regeling in het bedrijf moeten zijn. Ga daar eens zoeken.

    Ad de Beer

  • Hen

    Zorg –> is er een CAO en zo ja, meldt die hierover iets (CAO-ziekenhuizen: bv. in een bijlage A, het Statuut Sociaal Beleid)?

    Daarbij wordt het als aandachtsgebied gezien in een statuut, “dat als richtsnoer wordt gezien waarlangs het sociaal beleid in de instellingen zich met name in het overleg tussen werkgever en ondernemingsraad behoort te ontwikkelen”. Ofwel: geen wet- of regelgeving, maar een norm. Uitwerking daarvan in overleg met de OR (interpretatie van “in overleg met” = “met instemming van” vlgs diezelfde CAO). Vervolgens heeft de OR instemmingsrecht (art. 27 WOR, lid i) op een (wijziging in de) regeling werkoverleg (ALS die er komt/is). En bevordert de OR “naar vermogen het werkoverleg” volgens art. 28 WOR.

    Ofwel: geen wet- of regelgeving conform CAO, maar wel een normering ingeval CAO ziekenhuizen. Een andere CAO kan andere zaken bepalen. Bij een normering kunnen (hoeft niet) afspraken gemaakt worden. Kwestie van argumenteren. Misschien is er bij jullie een regeling. Is die er niet, dan is het misschien een idee om de OR (ALS die er is) te vragen, of ze een regeling voor kunnen stellen. Daarbij is het dan wel raadzaam dat de achterban betrokken wordt bij zo'n regeling. Voors en tegens inventariseren –> OR weegt deze en bespreekt ze met de bestuurder.

  • W.Post

    Dank voor alle reacties!

  • Dirk.D.

    Beste,

    Buiten de al reeds gegeven stellingen (allen goed) nog even het volgende…

    Werkoverleg is dus gewoon WERK!!!!! en valt onder “bedongen arbeid”

    Vrijwillige deelname is op “uitnodiging” maar daarom niet minder “werk” ..

    Wel of niet verplicht, het is een onderdeel van je funktie, en deze uren dienen dus ook vergoed te worden, tegen het loon (of tijd voor tijd) wat is “bedongen”

    Zie BW 7 art 610 en verder

    Groet

    Dirk.D.

  • Jantien K

    Hallo,

    Bij ons is het zelfs binnen de organisatie verschillend…

    Op de ene locatie is het werktijd en op de andere locatie

    is het in je vrije tijd… Maar wij zijn hier ook nog over bezig!!

    Want het is WERK, dus WERKTIJD… En als je mensen wil

    motiveren om te komen moet je het niet zo doen.

    Jantien