Adviesaanvraag: Ja of Nee?

  • Peter

    Situatieschets: Directie heeft een reorganisatie van 1 afdeling op de agenda staan, maar is van mening dat deze reorganisatie niet onder het adviesrecht valt.

    De OR daarentegen is van mening dat het wel aanspraak kan doen op het adviesrecht, met als voornaamste argument dat deze reorganisatie personele gevolgen heeft (wijziging functieprofielen, verval van 1 functie e.d.).

    Zijn er “prikkers” die ervaring hebben met vergelijkbare situaties?

  • Henk

    Het vervallen van een functie is een organisatieaanpassing en dat is een kleine reorganisatie. Artikel 25 van de WOR spreekt over een belangrijke wijziging en er is talrijke jurisprudentie uit het verleden over of iets belangrijk is of niet. Het vervallen van een functie zal in het algemeen niet zo belangrijk zijn als die vaker voorkomt. Als die functie maar uit één persoon bestaat kan dit wel belangrijk zijn, bijvoorbeeld:

    * Als het de enige magazijnmeester is, is dit ook de beëindiging van het magazijn;

    * Als het de enige inkoper is, de enige jurist, personeelsfunctionaris, EHBO-er, enz.

    Juridisch advies lijkt mij van belang, bijvoorbeeld van het advocatencollectief Utrecht (Lou Sprengers/Willem Kroft)

    Henk Eisink

  • Peter

    Henk,

    Bedankt voor je reactie! Goed punt: “unieke” functie

    MvG,

    Peter

  • Hen

    Als functieprofielen wijzigen: wat is daarvan dan de reden? Wijzigen de werkzaamheden? Of de bevoegdheden van de leidinggevenden? Zijn er consequenties voor andere afdelingen? Grijpt het in op automatisering? Welke “beren”, ofwel risico's zien de medewerkers van de desbetreffende afdeling –> zijn deze terecht, zo ja: valt het onderwerp ook om die reden onder het adviesrecht? Anderzijds: heeft de OR zijn eigen visie op het onderwerp? Waarmee gezegd: gaat het alleen om het formeel gelijk halen, of is de OR verder van mening ook een adequate inbreng te kunnen en zullen hebben? Als het op een meningsverschil bestuurder/OR uit zou draaien, hoever wil de OR als geheel dan gaan? Of wordt er dan toch gekozen (kan om hele plausibele redenen) voor “slechts” gebruikmaking van het initiatiefrecht? Waarbij het onderwerp ook op de agenda komt en formeel in een overlegvergadering wordt besproken (als het goed is), en in de notulen komt.

    Niet alleen wijzigingen met personele gevolgen vallen onder het adviesrecht. Ook eventuele andere. Zie hiervoor art. 25 WOR, de diverse onderdelen. Jurisprudentie van “belangrijk” en “wanneer advies”: zie ook “Inzicht in de OR”, van Vink (Sdu). Waarbij geldt: de ene jurisprudentie is de andere niet. Er moet naar de context worden gekeken. Elk geval kan anders uitwijzen.