Voorheen hadden we dus een groep ziekefondsverzekerden, een groep particulier verzekerden die 100% vergoed kregen en een groep die 50% vergoed kreeg van de premie. Dit staat ook als zodanig beschreven in de arbeidsvoorwaardenregeling van ons bedrijf. De directie wil hiervan af en alleen nog voor iedereen een 50% vergoeding geven voor een evt. aanvullende verzekering. Men gebruikt o.a. het argument dat men al ? 1950.- bijdraagt aan de premie en dat dit plm. 66% is van de totale premie en dat de medewerkers die 50% vergoed kregen dus geen recht op meer hebben.
Naar onze OR mening staat de wettelijke bijdrage los van de premie voor de polis en hebben de medewerkers die voorheen 100% danwel 50% vergoed kregen van hun polis hier nu ook recht op. In de arbeidsvoorwaarden van ons bedrijf staat namelijk een tegemoetkoming van de werkgever van resp. 100 of 50% van de premie voor de ziektekostenverzekering, en een wettelijke bijdrage is geen premie, men sluit namelijk met deze ? 1950.- geen polis af, en er is dus geen sprake van premie, maar van een wettelijke bijdrage.
Indien dit argument nog niet voldoende zou zijn is er ook nog altijd verworven recht. Men kan als directie toch niet zomaar besluiten iets te stoppen, namelijk het vergoeden van 100 of 50% van de premie? Daarnaast is het zo dat tot 1-1-2006 (niet werkende, of particulierverzekerde) echtgenoten(s) ook op de polis mochten en dus ook profiteerden van de geboden vergoedingen. Deze mensen worden extra hard getroffen als onze directie zijn zin krijgt.
Wat is wijsheid tav een stellingname als OR?