Hoe luidt de regelgeving mbt het hebben van een OR?
Binnen ons bedrijf werken een kleine 70 mensen, verdeeld over 2 werkmaatschappijen. We hebben geen OR.
Is dat niet verplicht?
Alvast bedankt voor een reactie…
Oke, tis dus mogelijk… maar niet niet verplicht?
En stel: bij 1 werkmaatschappij werken 60 man, bij de andere 10?
Is die van 60 dan verplicht een OR te hebben?
Het is hier zelfs zo dat mensen werken voor de 1ne werkmij, terwijl hun contract bij de andere is getekend…
Concreet: het personeel van beide werkmaatschappijen wil een OR, de DGA vindt het maar een gedoe zo'n OR en wil het niet…
Wat kan het personeel er aan doen/ Wij denken dat als het een verplichting is, er een overheidsinstantie controle uitoefend op de naleving?
In jouw situatie is een gemeenschappelijke OR voor beide bedrijven het meest logische denk ik. Daarover hoef je nu nog geen besluit te nemen. Je kunt starten bij het bedrijf met 60 personeelsleden en dat eventueel ater uitbreiden. Als het personeel een OR wil kun je dat van je bestuurder eisen. Dat kan via de vakbond die dit aan de orde stelt. Dit is vaak wel het meest veilige, hoewel iedere belanghebbende naleving wet kan eisen en de instelling van een OR kan afdwingen. Het meest voor de hand liggnd is denk ik te inventariseren welke mensen mee willen werken aan de toekomstige OR. Maar een brief aan de besturder waarin je deze personen noemt en geef aan dat dit een OR in oprichting is. Ga in overleg met de bestuurder of de P&O-functionaris, over de details van de OR zoals:
zittingstermijn; kiesgroepen; verkiezingsdatum; lijstenstelsel; enz. Maak in twijfelgevallen gebruik van van het voorbeeldreglement van de SER.
Nadat overeenstemming is bereikt, kan de kandidaatstelling en de verkiezing plaatsvinden.
Bedankt voor je uitvoerige antwoord, Henk.
Probleem is dat P&O onderdeel is van het Management Team en dus het beleid uitdraagt dat een OR niet wenselijk is.
Een lijst met kandidaten voor de OR staat gelijk aan een lijst ontslagvergunningen naar het CWI… Soort etnische zuivering, zeg maar…
Maar goed, we gaan bedenken wat we kunnen doen, nogmaals super, Henk!
“Maar een brief aan de besturder waarin je deze personen noemt en geef aan dat dit een OR in oprichting is”
NB: dan is het wel handig dat die personen daarmee ook akkoord gaan en zich realiseren wat het in kan houden bij een werkgever die niet van een OR houdt!
Angst is een verkeerde raadgever, en je kop in het zand steken ook, maar bewust een uitdaging aangaan zonder dat je je realiseert wat de gevolgen kunnen zijn, zou ik in dezen jammer vinden. Als een werkgever echt niet wil, is het m.i. raadzaam so wie so via een vakbond te werken. Dan nog is het niet gezegd dat het goed komt, maar dan ligt de eerste actie bij die vakbond die onafhankelijk kan optreden en het eerste werk kan doen, en niet bij de medewerkers die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?