Deskundigen inhuren OR

  • Dirk.D.

    Beste,

    Ik kreeg een case over het wel en niet uitnodigen van een “externe” deskundige door een OR..

    In dit geval was de bestuurder niet overtuigt dat de onderneming de kosten moet dragen (ook al is het een belangrijk artikel 25 aangelegenheid)

    Mijns inziens, heeft de bestuurder in dit geval weinig keus, want alle “deskundigheid” die de bestuurder inhuurt, werkt voor de bestuurder, en zo, kan er geen recht worden gedaan aan de positie van deze OR..

    Graag jullie mening, over mijn antwoord/stelling..

    groet

    Dirk.D.

    Artikel 16 is van toepassing, dus jullie moeten ?redelijkerwijs? deskundigen kunnen uitnodigen ?

    Ik heb art 24 er even bij gezet om jullie te laten zien dat ook de/een commissaris MOET(en) komen om het een en ander te verklaren, de kosten moeten alleen gemeld worden als jullie geen budjet hebben, hebben jullie wel een budjet wat je ?over stijgt? dan zijn het extra kosten, welke te verdedigen zijn bij een eventuele rechtsgang..(en de rechter geeft in 80%, mids goed onderbouwd, de ondernemingsraad gelijk)

    Resumé: jullie bestuurder heeft het waarschijnlijk niet goed begrepen, hij zal de kosten moeten dragen?..

    Met vriendelijke groeten

    Dirk.D.

    Artikel 24 (WOR)

    1. In de overlegvergaderingen wordt ten minste tweemaal per jaar de algemene gang van zaken van de onderneming besproken. De ondernemer doet in dit kader mededeling over besluiten die hij in voorbereiding heeft met betrekking tot de aangelegenheden als bedoeld in de artikelen 25 en 27. Daarbij worden afspraken gemaakt wanneer en op welke wijze de ondernemingsraad in de besluitvorming wordt betrokken.

    2. Indien de onderneming in stand wordt gehouden door een naamloze vennootschap, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, een coöperatie of een onderlinge waarborgmaatschappij, zijn bij de in het eerste lid bedoelde besprekingen de commissarissen van de vennootschap, de coöperatie of de onderlinge waarborgmaatschappij , als die er zijn, dan wel een of meer vertegenwoordigers uit hun midden aanwezig. Wordt ten minste de helft van de aandelen van de vennootschap middellijk of onmiddellijk voor eigen rekening gehouden door een andere vennootschap, dan rust de hiervoor bedoelde verplichting op de bestuurders van de laatstbedoelde vennootschap, dan wel op een of meer door hen aangewezen vertegenwoordigers. Wordt de onderneming in stand gehouden door een vereniging of een stichting, dan zijn de bestuursleden van die vereniging of die stichting, dan wel een of meer vertegenwoordigers uit hun midden aanwezig. De ondernemingsraad kan in een bepaald geval besluiten, dat aan dit lid geen toepassing behoeft te worden gegeven.

    3. Het in het vorige lid bepaalde geldt niet ten aanzien van een onderneming die in stand wordt gehouden door een ondernemer die ten minste vijf ondernemingen in stand houdt waarvoor een ondernemingsraad is ingesteld waarop de bepalingen van deze wet van toepassing zijn, dan wel door een ondernemer die deel uitmaakt van in een groep verbonden ondernemers die te zamen tenminste vijf ondernemingsraden hebben ingesteld waarop de bepalingen van deze wet van toepassing zijn.

    -

  • Dick de Jong

    Dirk,

    Volgens mij afdwingen via de kantonrechter

    succes,

    Dick

  • Dirk.D.

    Beste,

    Even wat mis gegaan met het plakken, hier vervolg:

    Artikel 16 (WOR)

    1. De ondernemingsraad kan een of meer deskundigen uitnodigen tot het bijwonen van een vergadering van die raad, met het oog op de behandeling van een bepaald onderwerp. Hij kan een zodanige uitnodiging ook doen aan een of meer bestuurders van de onderneming, dan wel aan een of meer personen als bedoeld in artikel 24, tweede lid.

    2. De leden van de ondernemingsraad kunnen in de vergadering aan de in het eerste lid bedoelde personen inlichtingen en adviezen vragen.

    3. Een deskundige kan eveneens worden uitgenodigd een schriftelijk advies uit te brengen.

    4. De voorgaande leden zijn van overeenkomstige toepassing ten aanzien van de commissies van de ondernemingsraad.

    en Artikel 22 (WOR)

    1. De kosten die redelijkerwijze noodzakelijk zijn voor de vervulling van de taak van de ondernemingsraad en de commissies van die raad komen ten laste van de ondernemer.

    2. Met inachtneming van het bepaalde in het eerste lid komen de kosten van het, overeenkomstig artikel 16 en artikel 23a zesde lid, raadplegen van een deskundige door de ondernemingsraad of een commissie van die raad alsmede de kosten van het voeren van rechtsgedingen door de ondernemingsraad slechts ten laste van de ondernemer, indien hij van de te maken kosten vooraf in kennis is gesteld. De eerste volzin is niet van toepassing wanneer uitvoering is gegeven aan het derde lid.

    3. De ondernemer kan in overeenstemming met de ondernemingsraad de kosten die de ondernemingsraad en de commissies van de raad in enig jaar zullen maken, voor zover deze geen verband houden met het bepaalde in de artikelen 17 en 18, vaststellen op een bepaald bedrag, dat de ondernemingsraad naar eigen inzicht mag besteden. Kosten waardoor het hier bedoelde bedrag zou worden overschreden, komen slechts ten laste van de ondernemer voor zover hij in het dragen daarvan toestemt.

  • Hen

    Dirk,

    In “Inzicht in de OR” wordt hierop een toelichting gegeven door Vink. Verder wordt verwezen naar een uitspraak van de Rechtbank Roermond, sector kanton, locatie Venlo, 15 juli 2002, JAR 2002/272, ROR 2003, nr. 8: “Overleg over de kosten van een deskundige moet vooraf worden gevoerd. De adviseur is niet inhoudelijk ingegaan op de bezwaren van de ondernemer. Deze is niet gehouden de (meer)kosten van de deskundige te vergoeden.”

    Jurisprudentie gaat niet automatisch op in alle gevallen. Hangt van de omstandigheden af.

    Vooraf melden van kosten (art.22 WOR, lid 2) . De ondernemer kan er bezwaar tegen maken. De OR die het er niet mee eens is, kan na raadpleging van de bedrijfscommissie, bij akkoord van deze, een beslissing aan de kantonrechter vragen (cf art. 36 WOR, 2e lid). Afgewogen wordt o.a.: redelijkheid van het verzoek, belang en aard v.h. onderwerp, de hoogte van de kosten en de financiele draagkracht van het bedrijf.

    Verder is vermeld, dat een deskundige evtl. wel aan de gang kan, maar … de OR doet er dan wijs aan om die deskundige te melden dat hij misschien niet betaald krijgt.

    Wat er niet bij staat, is een link naar art. 20 (geheimhouding) WOR, lid 1 en 7. Waarbij ook: art. 20, lid 4:

    Als de OR wel een externe in wil huren, maar als hiervoor geen akkoord is van de bestuurder, en als zo'n externe wel het risico wil lopen eventueel niet betaald te krijgen, dan is het alsnog raadzaam dat de OR zich ervan vergewist, dat het te behandelen onderwerp geen geheimhouding in zich heeft. Heeft het dat wel, dan kan alleen met die externe worden overlegd, als hiervoor een schriftelijke verklaring is ondertekend door betrokkene nadat degene die de geheimhouding heeft opgelegd (de ondernemer waarschijnlijk in zo'n geval) toestemming heeft gegeven voor het overleg. Regelt de OR dit niet, dan kan de OR eventueel aangesproken worden op niet nakomen van art. 20.

    Tip dus: wijs erop dat hier heel zorgvuldig mee omgegaan wordt. Beter een goede procedure vooraf, dan problemen achteraf.

    Hen