De wet zegt dat er in openbare ruimtes en op de werkplek niet meer gerookt mag worden. Tenzij er een rookruimte wordt ingericht die aan allerlei voorwaarden voldoet.punt. Bij niet naleving van de wet volgen er boetes.
De werkgever heeft dit maar in te voeren en daar heeft een OR geen inspraak in.
Wel kun je in een bedrijfseigen reglement vastleggen hoe je met het een en ander omgaat.(o.a. sancties) Het ligt er dus maar net aan hoe het vorig rookbeleid bij jullie tot stand is gekomen wel of geen instemming? Eigen reglement die gewijzigd gaat worden? Is er een eigen reglement of is alleen maar de wet uitgevoerd?
Bij ons is er per 01-01-2004 ook een rookbeleid ingevoerd die wel ter inzage is geweest aan de OR ( en waar de OR ook wel zijn fiat aan heeft gegeven) maar er was formeel geen sprake van instemming. Er werd door een rookbeleid in te stellen immers de wet uitgevoerd.Wij hadden een vrij soepel rookbeleid (zonder sancties)en dat bleek na evaluatie ook tot een ieders tevredenheid.
Bij controle van de Voedsel en Warenautoriteit bleek ons beleid niet aan art 11 a van de rookwet te voldoen en moest dit beleid aangescherpt worden. We hebben een waarschuwing van de Voedsel en Warenautoriteit gehad en er volgde al snel een tweede controle.
Resumé: Het rookverbod op de werkplek is gewoon wetgeving en geen OR kwestie. Als OR kun je er voor kiezen of je invloed wil hebben op de wijze hoe je hier in je bedrijf mee omgaat ( wel /geen rookruimte, wel /geen sancties) Initiatiefrecht art 23 WOR.lid 3