Volgens artikel 15, tweede lid kan een OR aan een vaste commissie rechten en bevoegdheden overdragen, uitgezonderd een eventuele rechtsgang.
Stel, je draagt echt alle rechten en bevoegdheden over. Hoe werkt dat in de praktijk? Kan een dergelijke commissie dan b.v. zelfstandig overlegvergaderingen doen, onderhandelen en besluiten nemen met een Bestuurder?
Of is het dan geen vaste commissie meer maar een onderdeelcommissie?
Kan een OR in beide gevallen altijd besluiten een bepaald onderwerp zelf ter hand te nemen? Eerlijk gezegd zie ik “even” geen verschil in een vaste commissie of onderdeelcommissie. Natuurlijk moet het één en ander duidelijk vastgelegd worden in een instellingsbesluit, dat is mij duidelijk.
Mijn vraag komt voort uit de gedachtengang van onze directie dat er voor een behoorlijke groep medewerkers niet een hele OR “verantwoordelijk” zou moeten zijn maar een MZ-vorm van een bepaald “specialisme”. Let wel, het is geen moeten maar een in gang zetten van een brainstormsessie van en voor beide partijen.
Ter verduidelijking wellicht: ons bedrijf heeft veel medewerkers die onder een CAO vallen en ook een grote groep medewerkers die geen CAO hebben waarvoor de OR het arbeidsvoorwaardenpakket behandeld.
De OR bestaat voor 80% uit leden die onder de CAO vallen.
Zijn er onder jullie ideeen, (praktijk)-voorbeelden, ervaringen? Ik houd mij aanbevolen…
Groet en fijn weekend,
Lida