vrijwillige personeelstest

  • BW

    Onze directie wil, beginnend bij 1 afdeling een aantal personeelsleden laten onderzoeken op geschiktheid voor de eigen (reeds bestaande) functie. Wij zijn hierbij betrokken geweest, maar alleen vanaf de zijlijn, omdat dit onderzoek op basis van vrijwilligheid wordt gehouden. We hebben iedereen op het hart gedrukt, dat wanneer er sprake zou zijn van enige vorm van druk om de test te doen, wij ons instemmingsrecht zouden claimen. Nu hebben wij vandaag van een medewerker een copie van een brief ontvangen die hij heeft gekregen nadat hij had aangegeven hieraan niet te willen meewerken.

    Ons is wel verteld dat er een brief is gestuurd dat de directie het jammer vindt dat hij niet mee wil doen, maar toen wij de brief lazen, stonden wij versteld. De tekst met: consequenties voor uw verdere carriere…..uw oncollegiale houding herzien … e.d. had niets te maken met : we vinden het jammer dat u niet mee wilt doen…

    Wij willen alsnog ons instemmingsrecht claimen en een rectificatiebrief laten sturen. Deze brief heeft volgens ons het beginsel van vrijwilligheid teniet gedaan. Wie heeft tips en ideeen? Hoe zouden jullie dit aanpakken?

  • webzapper

    Schrijf een brief waarin je wijst op die brief en onstateer:

    * dat je niet met dit onderzoek hebt ingestemd;

    * dat er geen sprake is van vrijwilige deelneming waarvan in een eerder stadium sprake was.

    * Claim het instemmingsrecht en vraag om alle daarmee samenhangende activieiten onmiddellijk op te schorten

    * Vraag per omgaande om een reactie omdat je gehouden bent om binnen een maand een nietigverklaring uit te spreken om je juridische positie veilig te stellen.

    * Als de activiteiten niet worden opgeschort, niet om instemming wordt gevraagd of niet tijdig wordt gereageerd op de brief, spreek dan een nietigverklaring uit over het gehele systeem van personeelstesten.

    * Als na de nietigverklaring de bestuurder toch nog doorgaat met activiteiten, dan kun je die in kort geding laten verbieden.

    Tenslotte: schakel een goede jurist in voor de corecte formulering van het een en ander.

    succes, Henk