generiek functiehuis wel of niet instemmingsplichtig?

  • Robert

    Het bedrijf waar ik werk is bezig met het maken van een generiek functiehuis. Hierin worden de functies opnieuw beschreven (meer generiek), maar wijzigt aan de geldelijke waardering niets.

    Is dit nu wel of niet instemmingsplichtig (art27 onder 1c in de WOR). Wat is de definitie van ‘waardering’ in functiewaardering?

  • Robert

    even ter verduidelijking: op dit moment is er een funciewaarderingssysteem die in samenwerking met Berenschot tot stand is gekomen. deze draait al een aantal jaren. Er zijn ruim 130 functieomschrijvingen, die in veel gevallen erg op de persoon zijn geschreven, en daardoor lastig onderhoudbaar door HRM. Hierdoor zijn veel functieomschrijvingen niet meer up-to date.

    Het is de bedoeling om die functies opnieuw te beschrijven en daarbij terug te gaan naar een dertigtal generieke functies. in principe verandert aan de beloning niets, omdat een aantal oude functies die onder dezelfde loonschaal vallen, nu als een generieke functie onder diezelfde loonschaal vallen.

    Het is echter niet gezegd dat HRM alle 130 functies kwijt kan in de beoogde 30 nieuwe functies, zodat het wellicht mogelijk is dat er toch incidenteel iets zal wijzigen aan de beloning. Er is ook een mogelijk tot ‘in beroep gaan’ tegen de nieuwe functieomschrijving. In deze beroepscommissie is de OR ook vertegenwoordigd.

    Concrete vraag is of er nu echt sprake is van een wijziging van het functie- cq beloningsysteem volgens Art 27 van de WOR. Enkele OR-leden die hiervoor een training hebben gevolgd, hebben van het trainingsburo vernomen dat dit wel instemmingsplichtig is. De bestuurder denkt van niet. De vraag die ik hier stel is dus een second opinion.

  • Lida

    Robert,

    in de haast een nieuw bericht gemaakt ipv onder jou vraag te reageren, sorry!

    Lida