businessplan

  • Willie

    Volgens onze directeur is er geen formeel wetsartikel waarin staat dat een businessplan / begroting adviesplichtig is voor een Ondernemingsraad als er geen ingrijpende veranderingen zijn in de doelstelling van ons Ziekenhuis.

    De Clientenraad heeft blijkbaar wel adviesplicht hierin.

    Kan iemand mij vertellen of dit klopt? Alvast bedankt.

    groet, Willie

  • Adri van den Wittenboer

    Aan de hand van de term ‘Businessplan’ kan nog niet worden vastgesteld of er sprake is van een instemmings- en/of adviesplichtig situatie. In de wet zul je dergelijke termen niet tegenkomen. Dat wil echter niet zeggen, dat er geen rol voor de OR is weggelegd. De reactie van de directeur is te kort door de bocht.

    De inhoud van het plan is bepalend, alsmede de status en het belang van de wijzigingen. Bevat het Businessplan wijzigingen die een relatie hebben met WOR artikel 25 en/of 27, zijn de plannen concreet genoeg (neigt het naar een ‘voorgenomen besluit’) en gaat het om belangrijke wijzigingen, dan is mogelijk de instemming en/of advies van de OR benodigd. Het criterium ‘belangrijke’ is hierbij de lastigste om te toetsen: dit is geen absoluut criterium. Je kunt o.a. kijken naar het aantal medewerkers wat betrokken is bij de wijzigingen, de investeringen die hiermee gemoeid zijn en de mate waarin de activiteiten afwijken van hetgeen nu gebruikelijk is.

    Als er een begroting wordt opgesteld dan heeft de OR recht hierop (ongevraagd) op grond van artikel 31a, lid 7. De begroting zelf is niet instemmings-, of adviesplichtig, maar is wel een belangrijk hulpmiddel voor de OR. Bijvoorbeeld om na te gaan of er belangrijke investeringen worden gedaan. Dit laatste is namelijk weer wel adviesplichtig.

    Kortom: lees het plan eens kritisch door en kijk of het met artikel 27 of 25 raakvlakken heeft, of er sprake is van flinke investeringen en of het gaat om belangrijke wijzigingen.