Ambtelijk secretaris

  • gerruby

    Beste allemaal,

    Wij zijn een or die in een tijdsbestek van een paar weken de voorzitter, vice voorzitter en de ambtelijk secretaris om verschillende redenen voor langere tijd of definitief zijn kwijtgeraakt.

    Als or zijn we van mening dat we een ambtelijk secretaris voor langere tijd willen inhuren om zo onze or min of meer normaal te laten functioneren omdat we dan een collega or lid bereid hebben gevonden die onder die voorwaarden wel als interim voorzitter wil fungeren.

    Hebben wij tools om af te dwingen dat we tijdelijk een ambtelijk secretaris willen inhuren (de bestuurder zal dit gegarandeerd niet willen).

    Alvast bedankt voor jullie input.

    Vriendelijke groet,

    Gerruby

  • Adri van den Wittenboer

    Allereerst vervelend om te horen dat jullie raad het moeilijk heeft. Als je het gehele bestuur ‘kwijt’ raakt, dan heeft dat een grote impact. Het benoemen van een interim voorzitter is al een belangrijke stap die jullie al hebben gezet.

    Wat betreft je vraag: een bestuurder hoeft een ambtelijk secretaris niet toe te kennen. Ik begrijp echter, dat jullie al een ambtelijk secretaris hadden. Welke afspraken zijn er met de bestuurder over deze aanstelling in het verleden gemaakt? Als vervanging niet wordt toegestaan, dan zou je dit kunnen zien als het intrekken van eerder toegekende faciliteiten. Gezien de situatie, komt dit onredelijk over. Wat geeft de bestuurder als verklaring voor intrekking?

    Mogelijk kun je een alternatief voorstellen, wat voor hem wel acceptabel is. Is er b.v. iemand binnen de organisatie met secretariële ervaring, die je voor een X aantal uur per week zou kunnen claimen? Dit is misschien niet ideaal, maar kan wel al een deel van het werk (notuleren/archiveren) voor jullie wegnemen.

    In ieder geval veel succes met het opnieuw ‘optuigen’ van de raad.

    Groet,

    Adri

  • Lida

    Artikel 17 & 18 - voorzieningen en faciliteiten uit de WOR zou je kunnen overwegen.

    Zonder Bestuur, zonder secretaris kan een OR niet functioneren. Dat moet een Bestuurder toch niet willen?? In principe zou je elk onderwerp waar de Bestuurder instemming/advies van de OR nodig heeft, kunnen tegenhouden omdat het de OR ontbreekt aan faciliteiten (ambt.secr. enz) om goed te functioneren….

    Voldoet jullie OR momenteel wel aan het vereiste quotum om uberhaupt een besluit te nemen?

    Met vr groet,

    Lida Venema

    Adviseur Ondernemingsraden en Ambt.Secr.

    www.or-center.nl

    lida@or-center.nl