levensloop en pensioenverzekering bij bv sabbatical

  • Hen

    Heb iets horen verluiden over het volgende:

    - de levensloopregeling kan gebruikt worden voor bv een sabbatical (als de werkgever het goed vindt en als je niet het risico loopt daarbij je baan te verliezen)

    - en om - ook als de werkgever het toestaat - met een soort prepensioen te gaan (ik ga er voor het gemak even van uit, dat een eventuele volgende werkgever een afspraak hierover, ook overneemt)

    - tegelijk met het inleggen voor de levensloopregeling zou dan een pensioenverzekering afgesloten moeten worden om in dat jaar van sabbatical (of alle andere verlofvormen) je pensioenopbouw veilig te stellen?

    - dit zou samen voor m.n. 50-60 jarigen behoorlijk wat kosten?

    Heeft iemand hier al meer inzage in?

    Ofwel: waar moet een OR bij het behandelen van de interne levensloopregeling (over de ruilemolumenten waarover ingelegd kan worden, naast de bijkomende randverschijnselen en de vraag, hoe de organisatie de veelheid aan aanvragen, bijhouden van controle op de hoogte van het totaal per medewerker, ofwel de administratieve organisatie gaat managen) op letten?

  • Irene

    Hallo Hen,

    http://www.levensloop.nl

    Groet, Irene

  • Hen

    Die had ik gezien. En de andere van szw ook. Maar wat ik noem, staat er volgens mij niet bij :(

  • Irene

    KLopt maar onderaan staat een mail adres waar jij je vraag heen kunt sturen.

    Irene

  • Irene

    Hen,

    Nog een adres. www.bureau-levensloopsparen.nl

    Groet, Irene

  • Hen

    Bedankt voor toegezonden stuk!

    Echter: ik ben benieuwd of OR'en hier al mee te maken hebben gehad. Kortom: voordelen worden volop genoemd. Om echter tot goede besluiten te komen, lijken me de nadelen op een rij ook zinvol. En die zouden voor de oudere werknemers met name liggen bij de hoogte van de pensioenverzekering die apart afgesloten zou moeten worden, als medewerkers besluiten de gespaarde tijd te gebruiken (mits de werkgever toestemming verleent) om eerder met werken te stoppen.

  • John de Wijze

    Hen wij hebben al wat onderzoeken verricht binnen ons concern.

    De conclusie: Levensloopregeling is een slechte regeling met meer nadelen dan voordelen.

    1 nadeel:

    hoe veel er ook gespaard is , het is de werkgever die bepaald of het mag worden opgenomen in tijd.

    2. nadeel

    maximaal 12 % van het brutojaarloon mag worden gespaard. Al eens uitgerekend hoeveel geld men moet sparen om tenminste 1 jaar sabbatical te kunnen houden? wij wel …ongeveer 60.000 euro als uitgesteld loon.

    En hoelang men daar overdoet. Op het moment van opname wordt Loonbelasting en soc.verz. premie geheven.

    3.nadeel

    Voor de leeftijdsgroep van 50 jaar en ouder is het niet tedoen omdat de tijd tekort is om het geld te sparen. En het gespaarde, aan tijd, mag niet worden gekoppeld als verschuiving van een mogelijk vroegpensioen regeling waarvoor een pensioenfonds uitkering geeft.

    Voor de leeftijdsgroep van 25 + is het niet op te brengen omdat zij aan de onderkant van het loongebouw staan en geen 12% minder brutoloon kunnen hebben.

    Wie heeft er dan wel voordeel aan?

    Wij hebben geen werkenden kunnen vinden

  • Lida Venema

    Hen,

    Volledige info op: www.orpensioen.nl

    Onderstaande een stukje “knip- en plakwerk”. BRON: Montae Advies.

    Prepensioen en levensloopregeling met elkaar vergeleken

    Om te beoordelen of de levensloopregeling qua kosten en opbouw een goed alternatief is voor het prepensioen hebben wij de volgende situatie nader bestudeerd. Voor werknemer 1, 31 jaar oud, werknemer 2, 41 jaar oud en werknemer 3, 51 jaar oud, hebben wij berekend of deze beter af zijn met een levensloopregeling of met een prepensioenregeling.

    De prepensioenregeling ziet er als volgt uit:

    Opbouw 2% per dienstjaar over het pensioengevend salaris

    Doel in de levensloopregeling is om op 63 jaar te stoppen met werken en een uitkering te ontvangen ter hoogte van 70% van het salaris.

    De verschillen tussen prepensioen en de levensloopregeling zijn in onderstaand schema uiteen gezet.

    Kenmerken Prepensioen Levensloopregeling

    Deelname Verplicht Individueel

    Verschil in regeling Gegarandeerde aanspraak Spaarsaldo

    Kosten voor rekening van Werkgever en/of werknemer Werknemer

    Wijze waarop de inleg rendeert Actuarieel, sterfte en interest Rente

    Kosten Verzekeringskosten Niet bekend

    Prepensioen en de levensloopregeling zijn geen overeenkomstige regelingen, behalve dat zij beiden ertoe bij kunnen dragen dat de deelnemer eerder dan zijn 65ste stopt met werken. De deelnemer aan de prepensioenregeling neemt verplicht deel aan deze regeling, terwijl de deelname aan de levensloopregeling individueel te bepalen is.

    In de prepensioenregeling wordt een gegarandeerde aanspraak toegezegd, dit betekent dat de deelnemer een bepaalde uitkering ontvangt. In de levensloopregeling wordt geen uitkering toegezegd, maar wordt een spaarsaldo opgebouwd dat kan worden aangewend om eerder te stoppen met werken. De begunstigde kan zelf bepalen hoeveel hij hieraan onttrekt. Het is overigens best mogelijk dat een verzekeraar besluit bij een bepaald saldo een bepaald rendement te garanderen.

    De werknemer is zelf degene die de levensloopregeling financiert. In de prepensioenregeling is de werkgever degene die de toezegging aan de werknemer doet. Afhankelijk van de toezegging betaalt ofwel de werknemer, ofwel de werknemer in combinatie met de werkgever de premie voor het prepensioen. In beide regelingen geldt dat de premie of inleg fiscaal aftrekbaar is voor de werknemer (en ook voor de werkgever).

    De inleg in de levensloopregeling zal waarschijnlijk (dit is nog niet bekend gemaakt) worden opgerent met een rente, conform de reguliere spaarrekening, aangezien het geld direct opvraagbaar moet zijn. Men kan immers een verlofregeling op ieder gewenst moment in laten gaan.

    Voor drie werknemers hebben wij doorgerekend hoe hun situatie is als zij prepensioen zouden krijgen of als zij individueel ervoor kiezen om gebruik te maken van de levensloopregeling. In de levensloopregeling hebben wij rekening gehouden met een rente van 3% die op de spaarrekening. Bij de berekening van de premie van het prepensioen zijn wij uitgegaan van een rekenrente van 3% en de sterftetafel GBM 1990/1995. Verder hebben wij rekening gehouden met administratiekosten van 0,355 van het verzekerd kapitaal , incassokosten van 2% en eerste kosten van 3% van het verzekerd kapitaal.

    Werknemer 1

    Werknemer 1 is 31 jaar oud en verdient € 30.000,– per jaar. Hij wil graag op 63 jaar stoppen met werken. Voor deze werknemer betekent dit het volgende.

    Prepensioen Levensloopregeling

    Aanspraak/spaarbedrag per jaar 32 * 2% * 30.000 = 19.200 70% * 30.000 = 21.000

    Kosten per jaar Circa 715 Circa 780

    Werknemer 2

    Werknemer 2 is op dit moment 41 jaar oud. Ook voor hem hebben wij berekend wat er gebeurt als hij nu ofwel voor prepensioen of voor de levensloopregeling kiest. Deze werknemer verdient € 30.000,– per jaar.

    Prepensioen Levensloopregeling

    Aanspraak/spaarbedrag per jaar 22 * 2% * 30.000 = 13.200 70% * 30.000 = 21.000

    Kosten per jaar Circa 815 Circa 1.335

    Werknemer 3

    Werknemer 3 is 51 jaar oud en verdient ook € 30.000,– per jaar. De verschillen zien er voor hem als volgt uit.

    Prepensioen Levensloopregeling

    Aanspraak/spaarbedrag per jaar 12 * 2% * 30.000 = 7.200 70% * 30.000 = 21.000

    Kosten per jaar Circa 950 Circa 2.875

    Doordat beide regelingen zeer verschillend zijn, komen er ook verschillende uitkomsten uit onze berekeningen. In de prepensioenregeling kan maar 2% per dienstjaar worden opgebouwd, terwijl in de levensloopregeling vrijwillig en individueel maximaal 12% per dienstjaar kan worden opgebouwd. (Het uiteindelijke spaarbedrag is wel gemaximeerd op 1,5 jaarsalaris, maar in deze casus vormt dat geen belemmering). De werknemer kan zelfstandig bepalen hoeveel hij spaart.

    In onze voorbeelden wordt minder opgebouwd in de prepensioenregeling. Hierin wordt bij de verschillende leeftijden minder dan 70% prepensioen opgebouwd, dit omdat de opbouw per dienstjaar is gemaximeerd op 2%. De kosten voor het prepensioen zijn daardoor aanmerkelijk lager. De opgeven premie is een jaarpremie die gebaseerd is op de leeftijd van de deelnemer. Jaarlijks zal de premie voor het prepensioen stijgen.

    In onze voorbeelden van de levensloopregeling, wordt voor alle drie de deelnemers een gelijk uitkeringsniveau opgebouwd. Dit bedraagt 70% van het salaris, te weten

    € 21.000,– per jaar. Dit betekent dat werknemer drie maar 11 jaar de tijd heeft om dit op te bouwen, terwijl werknemer één 32 jaar de tijd heeft om dit op te bouwen. De inleg voor werknemer drie is daardoor veel hoger dan de inleg voor werknemer drie. Het voordeel van de levensloopregeling is dat een relatief groot bedrag (12%van het inkomen mag worden gespaard. Ook op latere leeftijd is het nog mogelijk om een aanzienlijk “pensioen” op te bouwen, terwijl het in een prepensioenregeling niet mogelijk is om op een bepaald niveau te komen.

    Conclusie

    Hoewel de beide regelingen van elkaar afwijken hebben wij na de vergelijking de volgende voordelen uit de levensloopregeling kunnen afleiden:

    1. in relatief korte tijd kan een behoorlijk bedrag voor eerder te stoppen met werken worden gespaard,

    2. de deelnemer bepaalt zelf de hoogte van de inleg en daarmee zijn mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.

    Groot verschil met de prepensioenregeling is dat vooralsnog de regeling individueel is. De mogelijkheid om een hoog bedrag te storten zal ten koste gaan van het inkomen, waardoor het de vraag is of veel mensen het maximale bedrag zullen gaan sparen.

  • John de Wijze

    Lida,

    Het doel van een levensloopregeling is o.i niet een vervanging van prepensioen regeling te zijn.

    Het doel is het gespaarde te gebruiken om langeretijd sabbatical te kunne nemen of te gebruiken voor andere verlofregelingen.

    Zoals in jou knip en plakwerk duidelijk zichtbaar is………….Het is niet betaalbaar om het maximale te sparen. En die heb je wel nodig om langer verlof te kunnen nemen.

    Het geciteerde adviesbureau lijkt mij niet objectief.

  • Hen

    Dag John,

    “En het gespaarde, aan tijd, mag niet worden gekoppeld als verschuiving van een mogelijk vroegpensioen regeling waarvoor een pensioenfonds uitkering geeft.”

    Kun je dit toelichten? Wijs je hiermee op de afspraken die er met een pensioenfonds al kunnen zijn en misschien niet veranderd worden (waar in de site van SZW bij pensioen ivm levensloop ook al naar wordt verwezen)?

    Hen